Učenici Ekonomsko – trgovinske škole na UPSHIFT radionici u Kragujevcu
FOTO: Aleksandra Đorđević

Učenici Ekonomsko – trgovinske škole na UPSHIFT radionici u Kragujevcu

Ekipa Justicija koju čini pet učenika Ekonomsko – trgovinske škole Paraćin predstavilo je prethodnog dana svojim vršnjacima projekat smanjenja zagađenja vazduha i to uz pomoć kompostiranja. Emilija Filipović, Marko Baljak, Anja Milošević, Iva Miljković i Nevena Miletić činili su tim koji je svoju ideju sproveo u delo zahvaljujući podršci organizacije Dostignuća mladih Srbije i UNICEF.

Ekipa je imala trodnevnu obuku, odnosno radionice sa mentorkom koja im je bila pomoć da isprobaju i ostvare ono što su zamislili. Na predstavljanju rezultata projekta, svi prisutni su mogli da vide postupak kompostiranja i kako treba ređati bioragradivi materijal u kantu.

Po dnu kompostera se prvo poređaju grančice i karton, na koje se naizmenično slaže baštenski i kuhinjski otpad. U zavisnosti od vremenskih uslova, kroz manje od desetak dana kompostni materijal će se, usled delovanja mikroorganizama, zagrejati na temperaturu od 40-50 stepeni. To dokazuje da je proces razgradnje organske materije počeo. Vrlo je jednostavno, a koristi su višestruke – pored toga što oslobađamo deponije gotovo 50% smeća (jer upravo toliki je procenat biorazgradivog materijala na deponijama), ovim procesom stvaramo humus koji može poslužiti za đubrenje biljaka.

Ideju paraćinskih srednjoškolaca podržala je organizacija Dostignuća mladih Srbije u okviru programa UPSHIFT. Nevena, Emilija, Marko, Anja i Iva već su počeli svoju misiju širenja svesti o značaju kompostiranja i to učenicima OŠ Momčilo Popović Ozren kojima su i poklonili jedan komposter. Jedan veliki biće postavljen i u dvorištu srednjoškolskog centra, gde će ubuduće biti odlagan sav biorazgradiv otpad.