U Tehnološkoj školi obeležen Međunarodni dan broja Pi

U Tehnološkoj školi obeležen Međunarodni dan broja Pi

U amfiteatru Tehnološke škole obeležen je Međunarodni dan broja pi kao i rođendan čuvemog matematičara i nobelovca Alberta Anjštajna. O ovom broju i  dostignućima velikog matematičkog uma govorili su profesori ove škole. Interesovanje za ovu temu bilo je ogromno, a učenici su ispunili amfiteatar škole do poslednjeg mesta.

Svakog 14. marta zaljubljenici u matematiku iz celog sveta obilježavaju Dan broja pi i Međunarodni dan matematike. Ovaj dan je obeležen i u paraćinskoj Tehnološkoj školi predavanjam u tamošnjem amfiteatru. Međunarodni dan matematike je ustanovljen 2019. godine od međunarodne organizacije UNESCO, a svetski dan broja pi se obeležava punih 15 godina.

Broj pi je iracionalan broj i spada u posebnu klasu brojeva koji je proizašao iz racionalnih brojeva odnosno razlomaka, rekla je ovom prilikom Tatjana Andrić Milosavljević.

Osim što se obeležava kao međunarodni dan broja pi, na današnji dan je rođen briljantni matematičar Albert Ajnštajn. O njegovim najznačajnijim dostignućima učenicima je govorio Nenad Dimovski, profesor tehnike i informatike u Tehnološkoj školi.

Osim naučnih dostignuća među srpskom populacijom poznat je i kao suprug Mileve Marić takođe izvrsnom matematičarkom koja mu je u jednom delu života bila od velike pomoći u stručnom radu. Ajnšajn je takođe poznat i po velikom broju izreka koje se upotrebljavaju i dan danas.

Deca u ovoj školi vole matematiku no ipak dugogodišnje iskustvo profesora ipak kaže da njihova ljubav ka ovom predmetu u velikoj meri zaviri od inetresovanja koje ponesu iz osnovne škole.

Celokupno predavanje pratila je melodija je osmišljena na način što je u A harmoniskoj molskoj skali merena frekvencija broja pi 3,14. Inače, predavanje o ovom broju kao i o Albertu Ajnštajnu izazvalo je veliko interesovanje učenika Tehnološke škole koji su amfiteatar ispunili do poslednjeg mesta.