U susret Božiću

U susret Božiću

Badnjak, dren, slama, pšenica i sve što im je potrebno za Božić, Paraćinci mogu naći na tezgama i lokalima u centru grada. Mnogima je najlakše da od preprodavaca kupe badnjak, ali među našim sugrađanima ima i onih koji do njega dolaze na tradicionalni način.

Oni koji su do grada izašli baš zbog Božićne kupovine, za badnjak će ovih dana morati da izdvoje od 50 pa čak i do 1000 dinara u zavisnosti od veličine. Većina prodavaca dren poklanja uz kupljeni badnjak, a ako ga kupujete odvojeno onda je njegova cena oko 20 dinara.

Prodavci kažu da je potražnja mnogo slabija nego prošle godine, a kao glavnog krivca za takvu situaciju okrivljuju korona virus. Ipak, veći deo asortimana na tezgama Paraćinci kupuju kako bi ispoštovali tradiciju i običaje.

Mnogi praktikuju da Božić provedu u svom domu ali ima i onih koji za ovaj praznik odlaze kod svojih rođaka i prijatelja uz nezaobilaznu bogatu trpezu.

Za kilogram svinjetine u paraćinskim mesarama potrebno je izdvojiti između 300 i 400 dinara, a oni koji više vole jagnjeće pečenje za kilogram istog će iplatiti oko 600 dinara.