U paraćinskom Kulturnom centru otvorena nesvakidašnja izložba „Zvuci sveta“

U paraćinskom Kulturnom centru otvorena nesvakidašnja izložba „Zvuci sveta“

Više od 200 tradicionalnih nesvakidašnjih instrumenata iz mnogobrojnih država sveta čine izložbu „Zvuci sveta“ koja je u ponedeljak otvorena u paraćinskom Kulturnom centru. Njen autor Dušan Stojadinović kaže da se ljubav ka ovom kolekcionarstvu javila sasvim slučajno sakupljajući razne instrumente tokom putovanja. On u svojoj zbirci trenutno ima 300 različitih, a svaki od njih predstavlja tradiciju i kulturu jednog naroda.

U svojoj kolekciji ima instrumente iz mnogobrojnih plemena, država i sa različitih ostrva. Kaže da su svi karakteristični na svoj način i da postoje mnogi koji su nastali improvizacijom ljudi.

Kaval, goč, gajde, gusle, kavali, cevare i različite frule samo su neki od naših tradicionalnih instrumenata koje je Stojadinović uvrstio u svoju zbirku. On kaže da je mnogo njih zapostavljeno kroz vreme, ali i da je ovakva izložba dobra prilika za podsećanje.

Ova izložba nastala je u okviru projekta koji je realizovan sa udruženjem  „Nasleđe“ iz Despotovca i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja. Projekat predviđa 6 izložbi u isto toliko opština, a u paraćinskom Kulturnom centru ovo je poslednja postavka.

Izložba je otvorena 13. novembra i trajaće do 16. kada sledi veliko finale i dugo najavljivani koncert grupe „Zvuci sveta“. Tokom četvorodnevne postavke za najmađe školarce, organizovane su posete Kulturnom centru gde su mališani u mogućnosti da da se upoznaju sa raznolikim instrumentima. Nenad Jevtić, v.d. direktora Kulturnog centra kaže da će svi posetioci poslednjeg dana ove postavke moći da uživaju u jednom drugačijem zvuku i nesvakidašnjem koncertu.

Svako ko želi imaće priliku da u četvrtak od 18 časova dođe u galeriju Kulturnog centra gde će koncert biti održan i da čuje mnogobrojne zvuke sveta.