Tradicionalni nastup Kulturno – umetničkog društva „Božikovo“

Tradicionalni nastup Kulturno – umetničkog društva „Božikovo“

Tradicionalna 6. po redu manifestacija „Božikovo poselo“ proteklog vikenda okupila je veliki broj ljubitelja narodne pesme i igre, ali i veliki broj folkloraša. Domaćini iz društva „Božikovo“ za posetioce su pripremili bogat program koji su činile igre iz raznih krajeva Srbije, pevačke, solističke i grupne tačke.

Kako bi upotpunili kompletan utisak večeri na sceni su im se pridružila još dva društva sa kojima imaju odličnu saradnju. Kulturno – umetnička društva „Radoslav Lazić“ iz Stubice i „Javor“ iz Sladaje postoje dugi niz godina i iza sebe imaju brojne nastupe, a repertoare im čine igre iz različitih krajeva Srbije.

Kulturno – umetničko društvo „Božikovo“ postoji od 2015. godine i naziv je dobilo po starom nazivu sela Bošnjane. Trenutno broji 35 članova podeljenih u omladinsku, seniorsku i dečiju grupu. Inicijativa da se društvo osnuje u selu proistekla je od mladih koji su imali veliku želju za igrom.

S obzirom na to da je folklor poslednjih godina u ekspanziji i da sve više ima društva kao i dece koja pokazuju interesovanje za njega, nas je zanimalo šta je to što mališane danas privlači ka igri.

Osim ove članovi Božikova u svom repertoaru imaju još jednu manifestaciju čiji je naziv „Mladost u pesmi i igri“ koja je veoma posećena, kaže predsednica društva Biljana Mihajlović. Osim igre i dobre zabave za meštane Bošnjana i okolih sela organizatori su pripremili i lutriju.