Tradicionalna manifestacija „Dani vina“ u Trešnjevici

Tradicionalna manifestacija „Dani vina“ u Trešnjevici

Danilo Milovanović iz Ćuprije apsolutni je pobednik 24. manifestacije Dani vina koja je proteklog vikenda održana u Trešnjevici. Njegova vina belo i crveno proizvedena od sorti Tamjanika i Merlo izdvojila su se kao najbolja među 50 pristiglih uzoraka. Ovo je trinaesti put da se vina iz ove porodične vinarije nađu na ovoj vinskoj svetkovini, kaže Milovanović koji je nastavio porodičnu tradiciju.

Kvalitetna vina i rakije kao i gostoprimstvo domaćina razlozi su zbog kojih ova manifestacija opstaje i dan danas. Osim vinarije Milovanović, među najboljima izdvojila su se i vina koja je predstavio Goran Hrvačević koji je osvojio dva druga mesta za roze i crveno i jedno treće za belo vino.

Još jedno od dobro plasiranih vina pripada podrumu vlasnika Branislava Petrovića iz Ćuprije koji se proizvodnjom bavi od 2007. godine i čiji je fokus izrade vina baziran na rozeu za čiji je kvalitet osvojio prvo mesto.

Na takmičenje za najbolja vina i rakije ovogodišnjih „Dana vina“ koja se održava u Trešnjevici pristiglo je osim 50 uzoraka vina i 30 uzoraka rakija iz destilerija od Jagodine do Ražnja.

Jedan od predstavnika organizatora ove vinske svetkovine Jugoslav Radosavljević kaže da mu je izuzetno drago zato što je drugi dan ove dvodnevne manifestacije protekao odlično uz prisustvo mnogobrojnih izlagača i posetilaca.

 

Manifestacija Dani vina traje pune 24 godine i može se reći da je do sada ispunila svoj cilj i misiju – da se vinogradarstvo i vinarstvo podjuhorskog kraja održi i sačuva. Predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević je ovom prilikom čestitao svim učesnicima i istakao da mu je veoma drago zato što ovakav tip manifestacije napreduje iz godine u godinu.

Dani vina podrazumevaju i literarni konkurs za najbolje pesme o vinogradima i grožđu, likovne kolonije kao i festival vinske poezije. U okviru manifestacije održava se i Vinski bal na kojem su dodeljene nagrade za najbolja vina i rakije, ali i priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama za pomoć i podršku ovoj vinskoj svetkovini.