Svetski dan bez duvanskog dima

Svetski dan bez duvanskog dima

Tradicionalno se poslednji dan maja obeležava kao Svetski dan bez duvanskog dima čiji je cilj isticanje štetnosti duvana i posledica koje on može izazvati u telu čoveka. Ovogodišnja parola glasi „Gajimo hranu, a ne duvan“ i njen je cilj da se istakne dugoročna važnost uzgoja održivih i hranljivih poljoprivrednih kultura umesto duvana, što u aktuelnom i veoma složenom trenutku za našu planetu i društvo posebno dobija na značaju. Veliki broj ljudi se sa ovim porokom bori godinama, ali su samo pojedini dovoljno istrajni da ovu naviku iskorene.

Po akciznom kalendaru koji je usvojen 2020. godine svakog januara i jula poskupljuju cigarete za 10 dinara što znači da će ljubitelji duvanskog dima nakon julskog poskupljenja u zavisnosti od marke izdvajati od 320 do čak 610 dinara po paklici. Paraćince smo pitali da li će ih poskupljenje cigareta naterati da prestanu sa pušenjem.

Nepušačima je uglavnom najveći problem zato što ljubitelji duvanskog dima u zatvorenim prostorijama puše. Ipak, postoje oni koji poštuju želje i molbe nepušača te se za cigaretu odlučuju na otvorenom prostoru.

Duvanski dim sadrži više od 7000 različitih supstanci, među kojima je preko 250 jedinjenja opasnih po zdravlje i oko 70 materija za koje je utvrđeno da izazivaju maligna oboljenja.U Srbiji je upotreba duvana već dugi niz godina jedan od najzastupljenijih faktora rizika po zdravlje, što potvrđuju i rezultati istraživanja iz 2019. godine.