Svečano književno veče Saveza književnika u otadžbini i rasejanju

Svečano književno veče Saveza književnika u otadžbini i rasejanju

Melodijom akustične gitare u izvedbi dece iz Osnovne muzičke škole „Milenko Živković“ održano je još jedno književno veče, doduše sa malo drugačijom tematikom. U paraćinskom  Kulturnom centru predsednica Saveza književnika u otadžbini i rasejanju Radmila Milojević, uručila je zahvalnice i plakete svim saradnicima i prijateljima sa kojima su prethodnih godina imali izvanrednu saradnju.

Ovo udruženje koje obuhvata književnike iz Jagodine, Ćuprije i Paraćina, broji 25 članova od kojih su svi vrlo aktivni. Savez književnika u otadžbini i rasejanju postoji već dvadeset i jednu godinu, a svoj naziv dobio je nakon raspada bivše države do kada je nosio naziv Savez književnika Jugoslavije. Radmila Milojević predsednica saveza navodi da rado primaju nove članove, a za to je potrebno da osoba ima izdatu makar jednu knjigu, a nakon toga uz njenu preporuku, dobija zvanje književnika.

Radmila Milojević je istakla da je veoma zahvalna i brojnim organizacijama iz naše opštine među kojima su Osnovna muzička škola „Milenko Živković“, Kulturni centar Paraćin, Zavičajni muzej kao i RTV Kanal M. Svi oni pomagali su u popularizaciji saveza te su njihovim predstavnicima uručene zahvalnice.

Gordana Marković i Živorad Miletić, dobitnici kniževnih priznanja, iza sebe imaju više nagrađivanih radova, izdatih knjiga i učestvovanja na raznim manifestacijama. Kažu kako su veoma počastvovani jer im je to svojevrsna potvrda za dosadašnji rad.

Kultura i umetnost živeće sve dok je ovakvih ljudi koji su predani svom radu i stvaranju, a članovi Saveza književnika u otadžbini i rasejanju ističu da imaju još mnogo planova koje će u bliskoj budućnosti realizovati