Sve manji broj novozaraženih u Paraćinu

Sve manji broj novozaraženih u Paraćinu

Projekat pomaže Ministarstvo kulture i informisanja, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2021. godinu

Broj pregleda, a i pozitivnih sugrađana na korona virus na teritoriji opštine Paraćin u blagom je padu. Ovaj trend je aktuelan poslednjih dana i daleko je bolji u odnosu na period tokom Božićnih praznika kaže Snežana Nikodijević, zamenik direktora Doma zdravlja u Paraćinu.

Kraj decembra i januar su bili veoma teški kada je u pitanju broj pregleda, pogotovo posle Božića kada je bilo preko 150 pregleda dnevno. Sada je taj broj bar za 50 odsto manji, ali taj podatak još uvek za mene nije ohrabrujuć“ – kaže doktorka Snežana Nikodijević.

Nikodijevićeva kaže da je broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja za trećinu manji u odnosu na početak godine što se pozitivno odražava na broj pozitivnih.

Podatak koji obeshrabruje je taj da je 50 odsto broja pregledanih pozitivno. Jeste to povoljnije nego kad smo imali 80 odsto pozitivnih od broja pregledanih, ali svi građani i dalje moraju da budu oprezni“ – dodaje doktorka.

Ovakva epidemijska slika navodi nas da se ponadamo kako bi epidemiske mere mogle da budu ublažene ili čak i ukinute. Ipak, s obzirom na pređašnja iskustva, retko ko pa ni naša sagovornica nisu skloni davanju optimističnih prognoza.

Vrlo je teško prognozirati kraj epidemije. Mi se svakog leta nadamo da smo tu pri kraju i kada smo imali period od mesec dana bez pozitivnih. Taj broj je trenutno dvocifren i ja ne bih gajila nadu da koroni dolazi kraj“ – poručuje doktorka Snežana Nikodijević.

Broj Paraćinaca koji se odlučuju za vakcinaciju je sve manji. Prvu dozu primilo je 20.075 osoba, revakcinisanih je nešto manje, tačnije 19.645, dok su treću „buster” dozu primila 10.463 lica. Grebanje u grlu, visoka temperatura, suvi nadražajni kašalj, zamor, malaksalost i bol u mišićima najčešći su simptomi na koje se žale pacijenti u kovid ambulanti.