Stvarni broj zavisnika od igara na sreću 300 puta manji od senzacionalističkih objava

Stvarni broj zavisnika od igara na sreću 300 puta manji od senzacionalističkih objava

Domaći mediji su sada već rutinski preplavljeni člancima i objavama zabrinutih građana, u kojima se govori o sve većem broju zavisnika od igara na sreću u Srbiji, posebno među maloletnicima.

Zbog izuzetne društvene važnosti ove teme, dužni smo da saopštimo tačne i proverljive činjenice jer, nažalost, brojke koje u takvim napisima srećemo ne samo da su preterane, već i nelogične, jer neretko podrazumevaju da je u Srbiji više zavisnika nego samih igrača uopšte.

Dužni smo da još jednom podvučemo, i argumentovano i izvorima potkrepimo sledeće:

  • Tačna brojka zavisnika od igara na sreću u Srbiji je 1.030, što je zvanični podatak nadležnih ustanova akreditovanih za programe stručnog medicinskog vođenja i terapije protiv zavisnosti od igara na sreću

 

  • Srbija je značajno ispod evropskog proseka po ovim statističkim parametrima

 

  • Ne postoji način da maloletnici učestvuju u igrama na sreću kod legalnih, licenciranih priređivača, niti u kladionicama niti preko interneta

 

Ponavljamo da, zbog izuzetne društvene važnosti ove teme, sve dok postoji i jedan slučaj ove vrste bolesti zavisnosti, na tome se mora posvećeno i proaktivno raditi, kao što legalni priređivači i čine.

Ipak, to ne menja činjenicu da senzacionalističkim brojkama i preterivanjima kada je reč o broju zavisnika, koja idu dotle da se iznose cifre i do 300 puta veće od realno postojećih, nije mesto u ozbiljnim diskusijama.

 

Podaci nadležnih ustanova

Brojka od 1.030 slučajeva bolesti zavisnosti nije ničiji pronalazak i konstrukcija, već zvanična brojka nadležnih zdravstvenih ustanova, u kojima se godišnje sa problemima zavisnosti od igara na sreću u našoj zemlji.

Prema poslednim dostupnim podacima Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, ukupan broj lečenih ili trenutno na lečenju je kao što smo naveli 1.030, a što je znatno manje od evropskog proseka od oko 1.5% stanovništva (u slučaju Srbije procenat je tek 0.02%).

Zašto se onda, uprkos ovim nedvosmilenim činjenicama i egzaktnim podacima, javnost neprekidno obasipa senzacionalističkim tvrdnjama, neutemeljenim brojkama i panikom?

Pogrešna slika najčešće dolazi od nekompetentnih ljudi, vođenih raznovrsnim motivima – od senzacionalizma, skrivene prodaje različitih „ekspertsko – konsultantskih usluga“ pa do čiste političke zloupotrebe.

 
 

 

 

Online klađenje i maloletnici

Imajući u vidu rastući stepen tehnološke sofisticiranosti igara na sreću i sve većih i strožih zakonskih standarda koji ovu delatnost u našoj zemlji regulišu, a posebno onih koji regulišu sistem registracije i verifikacije igrača, u onlajn igrama na sreću i teoretski je, a posebno praktično onemogućeno maloletnicima da se uključe u ovaj vid igara na sreću. 

 

15 godina projekta „Moguće je prekinuti“

Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS) i njegove članice već više od 15 godina aktivno rade na prevenciji zavisnosti i zaštiti maloletnika. UPIS-ov projekat prevencije “Moguće je prekinuti” ne samo da je primer najbolje prakse u ovoj oblasti, već je postao i zakonska obaveza za sve priređivače, što je doprinelo podizanju svesti o rizicima od bolesti zavisnosti od igara na sreću.

Dodajmo tome i višedecenijsku praksu kompanija članica o nultoj toleranciji za ikakav kontakt i ulaz maloltenih lica u objekte u kojima se priređuju igre na sreću, kao i informativno – edukativni materijali koji se u istim nalaze.

 
 

 

 

Projekat „I jedan je mnogo” – Još viši nivo prevencije i zaštite maloletnika počinje u 2024.

U organizaciji Specijalne bolnice, a pod pokroviteljstvom UPIS, u narednom periodu je u planu unapređeni projekat prevencije i podizanja svesti o opasnostima bolesti zavisnosti u igrama na sreću pod nazivom “I jedan je mnogo”.

Planiraju se predavanja u školama širom Srbije i emitovanje spotova usmerenih na odvraćanje mladih od igara na sreću i usmeravanje ka sportskim aktivnostima, kroz seriju predavanja i informativnih video klipova prilagođenih deci i mladima. Imajući u vidu pozitivne rezultate dugogodišnje saradnje sa Specijalnom bolnicom, novi projekat biće još uspešniji u suzbijanju bolesti zavisnosti u njenom samom nastajanju.