Sterilizacija i kastracija pasa i mačaka

Sterilizacija i kastracija pasa i mačaka

Jedan od najznačajnijih vidova odgovornog vlasništva nad kućnim ljubimcima – psima i mačkama je sterilizacija i kastracija. Ovakav vid kontrole razmnožavanja životinja je human i sve je popularniji i u Srbiji. Na ovaj način smanjuje se broj napuštenih i neželjenih životinja.

Ovaj rutinski zahvat kod ženki podrazumeva uklanjanje materice i jajnika, dok se intervencijom kod mužjaka uklanjaju testitisi.

Drugi postupak sterilizacije je podvezivanje reproduktivnih organa životinje.

Nakon sterilizacije vlasnici pasa i mačaka bi trebalo da ispoštuju postoperativni period, koji podrazumeva i narednih 12 sati bez hrane, dok je konzumiranje vode za životinju tada veoma važno. Već sutradan kućnim ljubimicima možemo spremiti tečan obrok. Ukoliko se budemo držali saveta veterinara, šanse za komplikacije nakon sterilizacije su male, ali se ponekad ipak jave.

Još jedan od alternativnih načina za sprečavanje nekontrolisane reprodukcije je hormonska terapija, koja takođe za posledicu može imati pojavu promena na reproduktivnim organima životinje i zato nije preporučljiva. Dokazano je da sterilisane životinje žive duže. Jedan od razloga je taj što odstranjivanjem reproduktivnih organa nema pojave tumora i gnojnih upala koje se javljaju na matericama i janicima kod ženki.