Stanje pacijenata na kovid odeljenju Opšte bolnice Paraćin

Stanje pacijenata na kovid odeljenju Opšte bolnice Paraćin

Epidemijska situacija u Paraćinu je svakim danom sve lošija pokazuju rezultati kovid ambulanti Doma zdravlja i Opšte bolnice u Paraćinu. Prosek novozaraženih sada već prelazi 100 na dnevnom nivou, a ukupan broj novih slučajeva infekcije koronom u januaru je 2097.

Tokom prethodnih meseci na kovid odeljenju je bilo hospitalizovano 86 ljudi, a njih jedanaestoro bili su priključeni na respirator. S obzorom na rekordne brojke novih slučajeva infekcije prethodnih dana, stanje na kovid odeljenju iako zabrinjava još uvek nije alarmantno.

Primetno je da se poslednjih dana povećava broj pacijenata sa nešto ozbiljnijom kliničkom slikom i obostranom upalom pluća što je kod omikron soja bila retkost.

Od početka pandemije korona virusa svakodnevno se vodi evidencija broja pregleda, novoobolelih i hospitalizovanih pacijenata, a od početka vakcinacije beleži se broj vakcinisanih i nevakcinisanih na kovid odeljenju OB.

U krug bolnice pacijenti pod sumnjom na zarazu kovidom dolaze u kovid ambulantu Doma zdravlja ali i u kovid ambulantu Opšte bolnice. Bacić kaže kako je broj pregleda tokom vikenda manji u odnosu na radne dane.

Pandemije korona virusa uskoro će ući u treću godinu od kada je promenila način života kakakv smo poznavali kao i funkcionisanje i rad lekara i medicinskog osoblja. Na ovo nas upozorava nedavno saopštenje Društva psihologa Srbije u kojem stoji da je pandemija dovela je do porasta sindroma sagorevanja među zdravstvenim radnicima. Njihovo istraživanje među zdravstvenim radnicima pokazuje da je 46,8% anketiranih imalo povišen nivo depresivnih tegoba; 60,6% je doživljava povišeni nivo anksioznosti, dok je 62,2% njih iskusilo visok ili umeren nivo stresa.