Šta spremaju mališani iz paraćinskih vrtića za Svetog Savu

Šta spremaju mališani iz paraćinskih vrtića za Svetog Savu

Tradicionalna centralna priredba za sve školarce povodom Svetosavskog dana 27. januara i ove godine okupiće mnogobrojne dečake i devojčice koji će raznovrsnim prigodnim programom obeležiti ovaj praznik. Ovim povodom u sva četiri paraćinska vrtića vaspitači sa svojim grupama će u petak 26. januara individualnim programom proslaviti školsku slavu Svetog Savu.

Sveti Sava rođen je 1175. godine kao Rastko Nemanjić, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i Ane Nemanjić. Od malih nogu je voleo i redovno prisustvovao crkvenim službama, a ikone su ga posebno zanimale. Sa punih 17 godina upoznao je jednog monaha i s njim se ubrzo uputio ka manastiru Svetog Pantelejmona na Svetoj gori. U tom manastiru se zamonašio 1192. godine kada je i dobio ime Sava. Deca tradicionalno tokom školovanja deca uče o njemu i njegovom zalaganju za narod i na taj način spoznaju koliko je on važan.

Maja Nešić, pomoćnica direktorke PU „Bamabi“ kaže da je deci veoma zanimljivo da uče o njegovom liku i delu, te da je priprema Svetosavske priredbe idealan način da kroz zabavne aktivnosti mališani nauče važne istorijske činjenice.

Više od šesto dečaka i devojčica iz sva četiri paraćinska vrtića učestvovaće na Svetosavskoj priredbi, dok je taj broj u seoskim predškolskim pripremnim grupama nešto manji i iznosi 330.