Šta Paraćinci kažu o poskupljenjima?

Šta Paraćinci kažu o poskupljenjima?

Da li se i vama sve češće dešava da platu potrošite do recimo 20. u mesecu? Jedan od glavnih razloga za sve plići džep su poskupljenja životnih namirnica i goriva. Većina Paraćinaca svakako primećuje da su im danas za istu svotu novca kese i torbe praznije u odnosu na početak godine. Sugrađani koji su danas otišli u kupovinu kažu da se aktuelno poskupljenje odnosi na gotovo sve proizvode.

Obilaskom marketa i mesara došli smo do zaključka da je kilogram svinjskog mesa 750 dinara, jagnjetine 800, junetine 1.000, a piletine 300 dinara. Skočile su i cene suhomesnatih i mesnih prerađevina pa tako kilogram čajne kobasice košta 900 dinara, kulen 1.300, kačkavalj 1.000, ulje 200 i više, a šećer 100 dinara. Upravo je hrana ono na šta Paraćinci najviše novca odvoje kada krenu u kupovinu.

Zanimljivo na paraćinskoj Zelenoj pijaci obrnuta situacija, jer cene padaju žale se prodavci. Pasulj je 325 dinara, limun 250, breskve 150, banane od 120 do 150, a kilogram šljiva, paradajza i krastavca možemo pazariti i po 70 dinara. Proizvođač i prodavac na paraćinskoj pijaci Radovan Stojanović iz Donjeg Vidova kaže da je, kao i svi ostali, bio prinuđen da spusti cene kako bi nešto prodao.

Bile cene realne ili ne, prodavci na paraćinskoj pijaci kažu da su ljudi uvek nezadovoljni. Cene na pijaci su ipak niže u odnosu na one u supermarketima gde najjeftiniji hleb košta 60 dinara. Uz to dodajmo da je gas već poskupeo za 9 odsto, litar goriva je nedeljama na oko 200 dinara, a struja će na jesen poskupeti za oko 6 procenata.