Šta čitaju Paraćinci ?

Šta čitaju Paraćinci ?

Čitanje knjiga nije najzabavnija stvar za svakog, a usled nedostatka vremena često zaboravimo na ovaj vid opuštanja koji nam može pružiti mnogo više od samog prelistavanja stranica i čitanja beskonačnog broja rečenica. Međutim, usled razvitka tehnologije mnogi su svoje vreme uz knjigu zamenili vremenom provedenim uz električne uređaje. Naše sugrađane smo pitali koliko često čitaju.

U periodu izolacije od ljudi, mogli smo da se zapitamo šta je to što nam može pružiti knjiga. Uz dodatak mašte, može nam omogućiti da putujemo, da osetimo emociju, pa  čak i da razrešimo životne dileme. Epidemija korona virusa je na par meseci onemogućila Paraćincima da uzimaju knjige iz biblioteke, ali verne čitaoce ova pauza nije sprečila da se po knjige vrate čim je za to postojala mogućnost.

Ukoliko vam se dogodi da vam ništa što počete da čitate ne deluje zanimljivo ili ste zaboravili na ovaj vid opuštanja, možda ste u čitalačkoj krizi. Srećom, ovaj problem je moguće uspešno prebroditi.

Mlađe generacije koje vole da čitaju, obično biraju popularne naslove zajedno sa redovnom lektirom koja se podrazumeva u školi. Roditelji svoju decu često dovode u biblioteku i broj korinika redovno raste. Uz simboličnu cenu godišnje članarine, našim sugrađanima je omogućeno da čitaju najrazličitije autore.

Biblioteka dr Vićentije Rakić redovno učestvuje u akcijama koje bi ljudima a pogotovo deci pomogle da zavole čitanje. Jedna od njih je i redovno obeležavanje svetskog dana čitanja na glas koja se posebno odnosi na čitanje deci.