Sretenjski orden, najznačajnije priznanje „Škole za muzičke talente“ iz Ćuprije

Sretenjski orden, najznačajnije priznanje „Škole za muzičke talente“ iz Ćuprije

Pedeset godina postojanja i rada ćuprijske Škole za muzičke talente nedavno je povodom Dana državnosti krunisan Sretenjskim ordenom trećeg stepena. Ovo značajno priznanje koje se dodeljuje za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblastima javnih, privrednih, kulturnih, prosvetnih, sportskih i humanitarnih delatnosti primila je direktorka prestižne Škole za muzičke talente Danijela Jović u Predsedništvu Republike Srbije.

Direktorka ove škole kaže da su prethodne godine povodom ovog jubileja održali veliki broj koncerata i proslava. Ona dodaje da škola tokom godine u kontinuitetu radi na obrazovanju učenika te da je ovaj orden samo potvrda da svoj posao obavljaju odlično.

Profesorka violine u Školi za muzičke talente Olivera Milić Hiršer kao i direktorka ove ustanove polaznice su prve generacije učenika. Olivera je pohađajući je pre pedeset godina zavolela violinu i saživela se sa školom, te se nakon mnogo decenija vratila kako bi ovakvu ljubav i toplinu pružila budućim naraštajima. Ona kaže da joj je veoma drago zato što je škola dobila priznanje koje zaslužuje jer je to samo znak dobrog posla.

Od samog osnivanja škola je gudačkog smera, te u njoj učenici mogu pohađati časovi violine, violončela, viole i kontrabasta, a gudački kvartet u školi osnovna je jedinica kamerne muzike.

Škola za muzičke talente međunarodnog je karaktera te nju trenutnoo pohađaju i dva učenika iz Bosne i Hercegovine, a zahvaljujući dobroj saradnji sa Hrvatskom, jedna učenica je u Ćupriji bila na tromesčnom usavršavanju. Poznata je po svojim rezultatima i proslavljenim bivšim učenicima, a iznedrila je preko 300 mladih muzičara, koji su svoje školovanje nastavili na fakultetima u zemlji i inostranstvu. Ova škola već tri godine uspešno organizuje muzički festival „Ravanelius“.