Srednjevekovno nasleđe i manifestacioni turizam sela Zabrega

Srednjevekovno nasleđe i manifestacioni turizam sela Zabrega

Projekat pomaže Opštine Paraćin u cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2023. godini

Selo Zabrega kod Paraćina i prostor na kojem se nalazi ima veoma posebnu i značajnu ulogu u opštoj srpskoj istoriji i kulturi. Zavučeno u ograncima Južnih Kučaja i smešteno na teritoriji Petruške oblasti ovo selo je, čak i pre nego što je dobilo ovo ime kakvo nosi danas, bilo veoma veoma važna lokacija srednjevekovne Srbije. Ne samo da se nalazio u pograničnoj oblasti Dušanovog carstva, već je ovaj kraj bio i centar duhovnosti toga doba, o čemu svedoči veliki broj manastira i crkava, njih oko 40, čiji su ostaci pronađeni. O Namasiji i verskom turizmu u ovom kaju smo već pisali u jednom od prethodnih tekstova, te ćemo se ovde baviti ostalim turističkim potencijalima ovog kraja.

 
 

 

 

Inače, samo ime Zabrega vrlo jasno ukazuje na poreklo, jer je selo „iza brega“, a čak postoji i legenda da nemački okupatori nikada nisu pronašli ovo selo zbog njegovog neobičnog i zavučenog položaja.

Istorija, kultura, duhovnost i tradicija Zabrege je neverovatna, a turistički potencijal ogroman, pogotovo ako se uzme u obzir da u njemu danas živi manje od 1000 ljudi. Potencijal ne postoji samo zbog svih pomenutih lokaliteta, već i zbog značajnog broja dešavanja, manifestacija i festivala koji se organizuju ovde. jedan od najinteresantnijih i najmlađih je Viteški festival ili Viteški sabor, kako je nazvan prve godine postojanja.

Viteški festival

Prvi put je organizovan 2020. godine na platou podno utvrđenja Petrus u blizini ostataka manastirskog kompleksa Sveti Jovan od strane Društva za negovanje tradicije, kulturu, umetnost, turizam i ekologiju „Petrus“ Zabrega. Glavni deo događaja bile su viteške borbe i defile a učestvovali su Svebor družina „Sveti Knez Lazar“ iz Kraljeva, Svebor družina „Vitezovi Vojvode Prijezde“ iz Stalaća, Srbska viteška družina „Čuvari zmaja“ Novi Sad, Viteška družina „Vitezovi Vojvode Prijezde“ Petrus-Zabrega, Društvo za negu i očuvanje kulture i tradicije „Virine“ iz Virina.

 
 

 

 

Posetioci su mogli da vide kako su se to srednjevekovni vitezovi borili i nadmetali. Svo oružje i svi rekviziti i kostimi bili su verodostojne i autentične kopije i rekonstrukcije originala, sa jednim malim izuzetkom – pravljeni su tako da ne budu oštri i opasni, odnosno, da ne mogu da povrede protivnika.

 
 

 

 

Takođe, na Viteškom festivalu moglo se posetiti mnogo radionica poput radionice starih zanata, kaligrafije, kožarstva, srednjevekovni bazar, škole jahanja, mačevanje, gađanje lukom i strelom, sokolarstvo…

U narednim godinama značaj festivala su prepoznali Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Opština Paraćin i Turističke organizacija organizacija ovog mesta, koje su pružile turističku i finansijsku podršku.

 
 

 

 

Za ovaj događaj vladalo je izuzetno veliko interesovanje i mnogi posetioci su imali problem a pronađu smeštaj tokom nekoliko dana trajanja manifestacije.

Sabor narodnih igara i izvornog stvaralaštva

Još jedna manifestacija koja se trudi da neguje tradiciju je Sabor narodnih igara i izvornog stvaralaštva posvećen manastiru Petruša u Zabregi. Ove godine održan je po 17. put, ali je reč o događaju i praksi koja postoji od davnina, tačnije, od kada i sam manastir.

Sabor okuplja pevačke družine i kulturnoumetnička društva iz čitave zemlje sa ciljem obeležavanja ovog dana i negovanja tradicije, kulture i narodnog stvaralaštva. Nije takmičarskog karaktera, već je cilj isključivo druženje.

Gulašijada i umetnička okupljanja

Svake godine u avgustu ili septembru se u selu odražava Gulašijada na kojoj okupljaju se zaposleni u Pošti iz čitave Srbije. Ovo je veoma zanimljivo turističko okupljanje na kojem se takmičari nadmeću u pripremi različitih vrsti gulaša.

Organizatori su izabrali ovo mesto jer su oduševljeni prirodom, ali i verskim i istorijskim kontekstom i količinom onoga što se u toj prelepoj prirodi može videti.  

Pored ovih događaja, u Zabregi se održavaju i kolonija umetničkih fotografija pod nazivom „Sveta Gora Crnička“, takozvani Foto safari, kao i likovna kolonija „Molitva pod Petrusom“ i književna kolonija „Namasija“.

 
 

 

 

Sve ovo je zaista više nego dovoljno da ilustruje o kakvom mestu je reč i koliko je velik njegov turistički potencijal. On je, delimično, iskorišćen, ali je utisak da to može biti još više, ozbiljnijim ulaganjima, promocijom i negovanjem svega onoga što je vredno, lepo i prirodno u Zabregi.