Srbobran Boca Kilibarda

Srbobran Boca Kilibarda

Od staklarstva do slikarstva sa Srbobranom Bocom Kilibardom

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2021. godinu

Srbobran Boca Kilibarda rođen je 9. decembra 1950. godine u Paraćinu i potiče iz staklarske porodice. Njegov otac je radio u Srpskoj fabrici stakla u Paraćinu, pa je tako i Srbobran zavoleo taj posao. Početak njegovog stvaralaštva vezan je za staklo i za fabriku koja ima veliki uticaj na njegov rad.

Kilibarda se bavio slikarstvom i nešto pre početka rada u Staklari 1971. godine. Tada je hteo da obavlja posao dizajnera, ali su ga opredelili na mesto gde se radi dekoracija i dorada. Na tom mestu je uneo mnogo inovacija i napravio neke nove dezene, da bi ga posle simpozijuma stakla kada su primetili njegovo umeće, unapredili na dizajn.

Kada se radi o slikarstvu, isprobao je gotovo sve tehnike i nikada nije bio vezan samo za jednu. Srbobran Kilibarda dodaje da su svi njegovi radovi autobiografski u kojima opisuje sve ono najznačajnije što mu se dogodilo u životu.

Ni sam ne znam koliko sam do sada slika uradio, ali kada bih ih naređao jednu pored druge dobio bih jednu veliku sliku koja opisuje ceo moj život. Volim velike formate, jer sa njima imam neku veću slobodu” – kaže Srbobran Kilibarda.

Kilibarda je više od sto puta učestvovao na nekoj likovnoj koloniji. Ipak, može se reći da mu je staklo najdraže, što potvrđuje veliki broj njegovih radova napravljen od ovog materijala.

Ja sam staklarsko dete. Volim staklo. Tata me je zvao Boca, kao da je bilo predodređeno da ću se baviti staklarstvom” – ističe Srbobran.

Svoje radove je izlagao u Herceg Novom, Frankfurtu, Parizu i po sajmovima širom naše zemlje. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Kilibarda je osmislio više od 500 uzoraka iz ugostiteljskog asortimana staklare, od kojih su mnogi u serijskoj proizvodnji. Najveći komercijalni uspeh imala je flaša sa četiri grla u koju može da stane isto toliko različitih pića. Šesnaest njegovih kreacija poput čaša i svećnjaka našlo je svoje mesto u opremi dva prestižna hotela u Las Vegasu. Za potrebe muzičkog rijaliti šou programa Operacija trijumf”, Srbobran Boca Kilibarda je dizajnirao trofej koji je dobio pobednik ovog takmičenja.