Srbija u vreme Cara Lazara – Radionice u porti manastira Ravanica povodom Vidovdanskih svečanosti

Srbija u vreme Cara Lazara – Radionice u porti manastira Ravanica povodom Vidovdanskih svečanosti

Likovnim i radionicom kaligrafije kao i mnogobrojnim igrama namenjenim ćuprijskim predškolcima u porti manara Ravanica obeležen je drugi dan Vidovdanskih svečanosti. Mnogobrojni mališani uživali su u crtanju, skakanju i odmeravanju snage u nadvlačenju konopcem, a svakom od njih dopale su se različite igre.

Predškolska ustanova „Dečija sreća“ već godinama učestvuje u programu Vidovdanskih svečanosti i na taj način deci od malih nogu kroz zabavne igre predstavljaju lik i delo kneza Lazara, kaže direktorka ove ustanove Snežana Ilić.

Ova manifestacija koja se sada već tradicionalno održava u Ćupriji otvorena je 24. juna smotrom folklornih ansambala. Svaka od večeri pažljivo je osmišljena i prilagođena temom stazama kneza Lazara, kaže direktorka tamošnje Turističke organizacije Jelena Petrović. Ona dodaje da je ovaj događaj veoma bitan za grad jer je Ravanica nešto najvrednije u opštini.

Manastir Ravanicu, sa crkvom  posvećenom Svetom Vaznesenju Gospodnjem, sazidao je Sveti knez Lazar u 14. veku. Posle Kosovske bitke i Lazareve pogibije, na Vidovdan 1389. godine i prenosa njegovih moštiju iz prištinske crkve u Ravanicu, manastir postaje mesto hodočašća. O jednoj od najistaknutijih ličnosti u srpskoj istoriji govori Novak Novaković direktor muzeja Horeum Margi – Ravno.

Tokom ove šestodnevne manifestacije posetioci će biti u prilici da se upoznaju sa srednjovekovnom Srbijom kroz brojna predavanja, radionice i tribine, a za sve ljubitelje etno muzike biće održan i koncert Danice Krstić dan uoči Vidovdana.