Spremanje zimnice u toku, kakve su cene povrća na Zelenoj pijaci

Spremanje zimnice u toku, kakve su cene povrća na Zelenoj pijaci

Septembar je već odavno prepoznatljiv po mirisu pečenih paprika i kuvanog paradajza. Svake godine je početkom devetog meseca na pijaci velika gužva i potražnja za povrćem zbog spremanja zimnice. Ajvar, paradajz u flašama, kornišoni u teglama i kiseli kupus u buradima samo su neki od načina po kojima se tradicionalno ostavlja zimnica u mnogim srpskim domovima. A sve nas uz kvalitet povrća najviše zanima cena. E pa one su nešto više u odnosu na prošlu godinu, kažu prodavci sa paraćinske lokalne pijace i dodaju da mnogo toga zavisi od sorte ili veličine povrća.

S obzirom na to koliko posla i vremena iziskuje priprema zimnice, sve je više onih čija je odluka kupovina gotovog proizvoda. Na pijaci se već godinama osim svežeg povrća može naći i kupiti već pripremljena zimnica.

Danas nešto veći broj ljudi nego što je to uobičajeno za radne dane prethodnih meseci što znači da se uveliko kupuje povrće za zimnicu. Zato smo i pitali prodavce da li zadovoljni prodajom.

Uzevši u obzir poskupljenje i visoke cene, manjak vremena i previše obaveza nije neobično kada se pojedini ne odluče za pripremu zimnice. Paraćince koji su se u prepodnevnim zatima zatekli na pijaci pitali smo da li su pripremili nešto od zimnice za ovu godinu.

Osim standardnih paprika, paradajza, krastavčića i kupusa neretko se za zimnicu ostavlja karfiol i ljute papričice. Cena jednog kilograma karfiola ovog meseca iznosi negde oko 300 dinara, dok je cena papričice po komadu od 10 do 20 u zavisnosti od veličiine.