Skup tjuniranih automobila u Paraćinu – specifičnosti, istorijat i ciljevi

Skup tjuniranih automobila u Paraćinu – specifičnosti, istorijat i ciljevi

Projekat pomaže Opštine Paraćin u cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2023. godini

Poslednjih desetak godina, Paraćin je, gotovo neprimetno, postao jedan od centara u kojem se okupljaju ljubitelji različitih tipova vozila. Pored višedecenijskog Moto skupa koji je postao jedan od simbola ovog mesta, u njemu postoje još čak tri internacionalne manifestacije namenjene fanovima različitih tipove četvorotočkaša. Najmlađa među njima je Skup tjuniranih automobila koji krajem aprila organizuje auto tjuning klub “Fast Crew Gentlemans”.

Ovaj događaj danas se održava na prostoru bivše kasarne „7. jul“, mada je, kada je prvi put pokrenut 2017. godine mesto okupljanja bio poligon za obuku vozača u Dankovu. Ideja organizatora je bila da okupi vlasnike i ljubitelje sređenih, promenjenih, odnosno, tjunovanih automobila i interesantno je da ovaj skup, na određeni način, zapravo predstavlja otvaranje sezone tjunera u Srbiji.

Sređeni automobili podrazumevaju izmenu spoljašnjeg izgleda, izmenu motora, izmena felni, znači u principu nešto što izgleda nesvakidašnje, nešto što se ne viđa svakog dana na ulicama – izjavio je tokom prvog skupa jedan od organizatora iz ekipe Fast Crew, Danijel Petrović.

 
 

 

 

IZVOR - Fejsbug stranica Auto tjuning kluba

Već te prve godine izloženo je bilo više od 50 automobila, a pored toga što su vlasnici mogli da ih pokažu zainteresovanim građanima, oni su učestvovali i u nekoliko takmičenja poput brzog skidanja guma i felni, najniži i najlepši automobil…

Naredne godine je, zbog mnogo većeg broja učesnika iz čitave zemlje, njih oko 300, među kojima su bila i dva profesionalna drifter vozila, lokacija održavanja preseljena je na parking bivše kasarne. Ovo se, na neki način, smatra i prvim pravim skupom ove vrste u Paraćinu, koji je za samo godinu dana, od skromne izložbe prerastao u događaj vredan nacionalne pažnje. Takođe, uvedene se i neke nove kategorije kao što su najbolje osvetljeni automobil, najglasniji auspuh, snaga ozvučenja, takmičenje u driftu, izbor za mis, a u večernjim satima posetioci su mogli da uživaju u rok i tehno muzici…

 
 

 

 

Treća godina organizacije oborila je sve rekorde. Ne samo da se okupilo i gotovo 450 automobila, već je ona dobila i internacionalni karakter jer su, pored vozača iz Srbije, na svoje ljubimce na četiri točka predstavili i gosti iz Severne Makedonije.

Izložba nije održana tokom pandemije virusa Kovid-19, 2020. i 2021. godine, ali to nije uticalo na pad kvaliteta skupa i već u 2022. godini ponovo se na istom mestu okupila ista ekipa. Ove godine su organizatori proslavili mali jubilej – 5 godina održavanja izložbe i okupljanja.

 
 

 

 

 Prema rečima učesnika, modifikacije na automobilima mogu koštati od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra, od zavisnosti od stanja, modela i željenih promena. Ipak, u Srbiji postoji veoma stroga regulativa onoga što može i onoga što nikako ne sme da se menja kod auta, te se ljudi koji žele da srede ili izmene nešto na svom autu, moraju oslanjati na zvanične fabričke tjuning procese i procedure.

 
 

 

 

Oni koji poseduju ovakve automobile tvrde da je njihova pasija kombinacija nekoliko stvari – ljubavi prema automobilima koja postoji od malih nogu, brzini, ali i dobrom druženju. Njihovo ulaganje u svoja vozila nije samo finansijsko već i emotivno i iziskuje mnogo strpljenja i živaca, te su saglasni da prodaja i odvajanje od svojih ljubimaca gotovo nikada nije opcija, ma u kakvoj situaciji da se nalaze.

Inače, Auto tjuning klub Fast Crew Gentlemans zvanično postoji od 2018. godine i okuplja vlasnike ovakvih automobila iz Paraćina i regiona. Više puta su naglasili da za njih nije važno ko kakav auto vozi, već ko je kakav čovek, a sebe smatraju jednom velikom porodicom. Zbog toga su veoma selektivni u tome ko može da pristupi klubu.

 
 

 

 

Da je reč o velikom ljudima potvrđuje i podatak da su prošle godine u septembru organizovali poseban humanitarni skup za prikupljanje sredstava za pomoć dečaku Vuku Vasiću.