Skulptura pesnika u Donjem parku

Skulptura pesnika u Donjem parku

Urađena u belom, venčačkom mermeru, u blizini crkve „Svete Trojice“ u Paraćinu, na obali Crnice, u takozvanom Donjem parku nalazi se skulptura, koja je prema svedočenju nekadšnjeg sekretara Kulturne zajednice u Paraćinu, književnika Đorđa Petkovića, posvećena pesniku, despotu Stefanu Lazareviću. Skulptura je delo beogradskog arhitekte Nebojše Mitrića, urađena po uzoru na spomenik despotu Stefanu Lazareviću koji je postavljen na Kalemegdanu u Beogradu. Zbog problema koje je Mitrić imao u vezi sa postavljanjem spomenika na Kalemegdanu, za pomoć se obratio Đorđu Petkoviću.

Autor skulpture vajar Nebojša Mitrić je u našem kraju postao poznat kao tvorac spomenika knezu Lazaru koji je za obeležavanje šest vekova Kruševca kao prestonice Moravske Srbije 1971. godine otkriven u tom gradu. Godinu ili dve kasnije Mitrić se, zajedno sa Petkovićem, našao u žiriju koji je birao današnji amblem Paraćina. To poznanstvo možda je i dovelo do toga da upravo Paraćin bude utočište najvećem pesniku među vladarima. Kasnije je Petković, kroz svoj književni angažman, pokušao da promoviše i popularizuje ovo umetničko delo.

Zajedno sa ovom, u Paraćin su 80-ih godina prošlog veka stigle još četiri skulpture nastale na smotri umetnosti „Mermer i zvuci“ u Aranđelovcu. Skulptura majka i dete postavljena je ispred Dečijeg dispanzera paraćinskog Doma zdravlja, skulptura „Slap“ krasi sam ulaz u Donji park, dok je na ulazu u park kod spomenika Branku Krsmanoviću postavljena skulptura dobra i zla. U isto vreme Paraćin je dobio i skulpture koje krase plato u centru Paraćina a koje simbolizuju eros i psihu.