Sisevačka likovna kolonija

Sisevačka likovna kolonija

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2021. godinu

Sisevačka likovna kolonija ima tradiciju dugu skoro pola veka. Inicijativu za održavanje ove likovne kolonije pokrenuli su nastavnici likovne umetnosti iz Paraćina još 1975. godine. Održava se u Sisevcu ili na Grzi, a njen organizator je Kulturni centar Paraćin. Kroz Sisevačku likovnu koloniju koja je do sada održana 46 puta, prošle su stotine umetnika, slikara i vajara među kojima su neka od najpoznatijih imena iz Srbije i regiona.

Svake godine poziv dobije desetak slikara od kojih obično bar jedan bude domaćin iz Paraćina. Svi imaju slobodu da koriste svoj stil i tehniku, jer je jedna od ideja da radovi budu raznovrsni. Na početku je Sisevačka likovna kolonija okupljala isključivo slikare, ali u poslednje vreme su baš zbog te raznovrsnosti prisutni i vajari. Nekada je kolonija trajala više nedelja, a danas taj period bude do sedam dana i svako od njih za to vreme napravi bar po dva rada.

„Do 1997. godine Sisevačka likovna kolonija je bila isključivo slikarska i radili su se pejzaži. Međutim, pojavili su se neki novi trendovi za koje smo mi smatrali da bi bilo atraktivno da ih imamo na koloniji. Naša zbirka je bogata i raznovrsna zato što svako radi neku svoju temu. Mi ne teramo na silu umetnike da rade recimo pejzaž, ako ga u svom ateljeu uopšte i ne rade” – kaže Žarko Stanković, urednik Sisevačke likovne kolonije.

Lokacije kao što su Sisevac i Grza krasi prelepa priroda koja često umetnicima da inspiraciju. Mnogi od njih kažu da je ovo mesto posebno i da ima veliki uticaj na ono šta će biti na platnu.

„Oduševljen sam pre svega prirodom, jer sam u jednom trenutku osetio tišinu. To nam mnogo fali, posebno ljudima iz grada” – kaže jedan od učesnika.

Drugi dodaje – „Uslovi za slikanje i stvaranje su fenomenalni. Ovo mesto je savršeno za rad i zahvalio bih se još jednom svima koji su nas ispoštovali i ugostili“.

Na Sisevačkoj likovnoj koloniji je od 1975. godine nastalo oko 500 radova koji se čuvaju u Kulturnom centru u Paraćinu.