Šetnja kroz praistoriju Paraćina sa arheologom Vesnom Vučković

Šetnja kroz praistoriju Paraćina sa arheologom Vesnom Vučković

Arheolog Vesna Vučković povela je u šetnju kroz praistoriju Paraćina sve posetioce koji su prethodnog dana prisustvovali njenom zanimljivom predavanju u čitaonici Narodne biblioteke “dr Vićentije Rakić”. Glavna tema bila je društveno – ekonomska organizacija vinčanske zajednice paraćinskog lokaliteta „Motel Slatina“, koji se nalazi u blizini Srpske fabrike stakla.

Prema rečima Vučkovićeve vinčanska zajednica bila je veoma organizovana, a bavila se specijalizovanom proizvodnjom i standardizacijom kamenog oruđa.

Oko 5400. godine pre nove ere već je bilo formirano naselje, te se može reći da je ova zajednica prva naselila navedeni lokalitet, ističe Vučkovićeva. Ona dodaje da su pronađeni ostaci poluukopanih objekata koji su korišćeni kao privremena staništa, a koja su kasnije kroz generacije nadograđivana.

Paraćinska biblioteka „dr Vićentije Rakić“ organizovanjem ovakvih predavanja edukuje kako najmlađe, tako i odrasle o istoriji Paraćina.

Vesna Vučković, doktor arheologije, poreklom je iz Paraćina. Nakon završetka osnovnih studija u Srbiji, otputovala je u Španiju gde je nastavila studije i bavila se metodologijom istraživanja kamenog oruđa. Tamo je i doktorila, na temu “Ekonomija i kameno oruđe neolita Centralnog Balkana”. Nakon toga otputovala je u Izrael, gde se bavila upotrebom i tehnologijom keramike u praistoriji.