Sekcije Gimnastičkog kluba Paraćin

Sekcije Gimnastičkog kluba Paraćin

Gimnastika je najbolja polazna tačka za decu koja ulaze u svet pojačane fizičke aktivnosti. Zajedno sa atletikom i plivanjem, gimnastika spada u grupu bazičnih sportova koje profesori fizičkog obično i preporučuju deci za početak.

Tradicija treniranja gimnastike u Paraćinu datira još od pre Drugog svetskog rata, kada se treniralo u tadašnjem Sokolskom društvu. Nakon više decenija tradicije treniranja ovog sporta 2005. godine nastao je Gimnastički klub Paraćin. Njega čine sekcije: sportske, ritmičke i gimnastike početnice. U svim sekcijama radi desetak visoko obrazovanih trenera, često i nastavnika fizičkog. Sportsku gimnastiku dečaci i devojčice treniraju u fiskulturnoj sali OŠ “Đura Jakić”.

Slobodan Maksimović već 15 godina podučava decu osnovama sportske gimnastike. Kaže kako su do sada ostvarili veoma zapažene rezultate na školskim takmičenjima.

Nekadašnja profesorka fizičkog Ljiljana Tomić je postavila temelje ritmičke gimnastike u Paraćinu. Marija Đorđević je veliku ljubav prema gimnastici naledila upravo od nje. Zato i ne čudi podatak da je nakon studija i povratka u rodni grad, Marija odlučila da pokrene sekciju ritmičke gimnastike kao sponu između baleta i sporta. Već godinama treninge održavaju u sali MEŠ-a.

Od osnivanja 2005. godine ritmičku gimnastiku treniralo je više stotina devojčica. Brojni su benefiti koje na telesni razvoj ostavlja bavljenje gimnastikom.

Uz sekciju sportke i ritmičke gimnastike GK Paraćin čini i sekcija gimnastika početnica ili kako je u klubu nazivaju školica sporta. Za rad sa najmlađim članovima kluba zadužen je profesor fizičkog Željko Banović. Programom školice sporta se kroz igru i zabavu stimuliše razvoj motoričkih i intelektualnih sposobnosti.