Rudari „Resavice“ posle tri decenije krampove i lopate zamenili mašinama

Rudari „Resavice“ posle tri decenije krampove i lopate zamenili mašinama

U devet jamskih rudnika uglja JP PEU „Resavica“ posle tri decenije krampovi i lopate povlače se iz upotrebe i u proizvodnju uvode mašine, koje rudari zovu ,,kombajni“. Prva iskustva rudara govore da mašina menja desetak rudara u oknu, olakšava rad, a dnevno će rudnik napredovati do desetak metara u ugljenom sloju, dok je sada to do dva metra, saopšteno je iz Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“.

„Prva mašina već radi u rudniku „Soko“ i daje odlične rezlutate, a tokom sledeće nedelje mašinsko kopanje uglja počinje u rudnicima „Rembas“ i „Štavalj“. U toku je nabavka još jedne mašine za „Štavalj“, a zatim početak realizacije robnog kredita češke vlade, koji takođe predviđa nove mašine za otkopavanje uglja i široko čelo za rudnik „Rembas“. Praktično povlačimo lopate i krampove, kao glavne alatke za kopanje uglja, što ima višestruki značaj. Pre svega, rudari su daleko bezbedniji u uslovima rada mašina. Proizvodnja će biti uvećana, rentabilnost rada bolja. Cilj nam je milion tona uglja iz jamskih rudnika, a posle toga nova ulaganja i povećanje proizvodnje“, izjavio je generalni direktor Marko Vuković, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su jamski rudnici uglja do pre nekoliko godina bili predviđeni za zatvaranje, ali je prevagnula politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije za budućnost jamskih rudnika i od planova za gašenje rudnika prešlo se na reorganizaciju i realizaciju ciljeva za budućnost koji omogućavaju rad rudnicima i život u naseljima za više decenija.    

„Sadašnja proizvodnja je 500 hiljada tona. Kod nas je prisutan manuelni rad i finansijska realizacija je na niskom niovu, ali sa novom mehanizacijom sve se menja u smislu kapaciteta, nivoa proizvodnje i bezbednosti rudara”, u saopštenju ističe Vuković.