Rakić Vićentije

Rakić Vićentije

Pedagog iz Paraćina koji je definisao pedagogiju u Srbiji u prvoj polovini 20. veka

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2019. godinu

Doktor Vićentije Rakić iz Paraćina jedan je od najznačajnijih i najplodnijih pedagoških mislilaca 20 veka u Srbiji. Rođen je 4. novembra 1881. godine u Paraćinu. Osnovnu školu i niže razrede gimnazije završio je u svom rodnom gradu, a više razrede nastavio i završio je u Beogradu, gde je diplomirao na Filozofskom fakultetu.

Nakon završenog školovanja radio je godinu i po dana kao suplent u jagodinskoj gimnaziji a 19. marta 1907. Izabran je za državnog pitomca za izučavanje Praktične filozofije na Univerzitetu u Lajpcigu. Nakon četiri godine je diplomirao, a njegov rad objavljen je u najuglednijem psihološkom časopisu u Nemačkoj. Pojedini delovi ovog rada su uvedeni u ovoj zemlji u udžbenike. Po povratku u Srbiju je izabran za stalnog docenta za predmet Metodika srednjoškolske nastave na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Izvor - www.kupindo.rs

Kako pedagogija u to vreme nije bila naročito cenjena nauka, kao nosilac katedre radio je bez asistenta i u jako teškim uslovima. Ipak on je za vreme svog rada osnovao Seminar za pedagogiju, uveo Teorije obrazovanja kao novi kurs i radio na promociji pedagogije kao važne nauke. Iz njegovog Seminara za pedagogiju izašao je veliki broj pedagoških radnika.

 

U knjizi „Dr Vićentije Rakić – ličnost, rad i pedagoške ideje“ dr Vladeta Tešić beleži da je Rakića krasilo široko poznavanje opšte kulture, da je odisao autoritetom naučnika i da je u svojim idejama bio veoma originalan.

Penzionisan je u martu 1938. ali je i u penziji aktivno nastavio da se bavi naukom. Nakon Drugog svetskog rata aktivno je učestvovao u radu Pedagoškog društva Srbije čiji je potpredsednik postao 1950. Društvo je uvidelo značaj njegovodg rada i dodelio mu diplomu za doprinos srpskoj pedagogiji, ali je i činilo sve da mu se obezbedi veća penzija, kako bi mogao bez finansijskih poteškoća da nastavi da doprinosi nauci.

Svoje dane u penziji proživljavao je u rodnom Paraćinu gde je i umro 5. oktobra 1969. godine.

Dela i ideje doktora Vićentija Rakića

Njegov opus, odnosno broj dela, bio je skroman ali je u tom malom broju dela izneo mnogo novih ideja i postavio temelje razvoja pedagogije u Srbiji. Zalago se za bihevioristički pristup koji još uvek nije bio utemeljen ni na Zapadu u to vreme. Smatrao je da je obrazovanje neophodno i zarad razvoja pojedinca i zarad razvoja društva.

Rukopisi studenata sa predavanja Vićentija Rakića

Jedno od njegovih prvih dela je „Funkcija vaspitanja u životu“ koje je napisao 1921. On upravo diskutuje i objašnjava značaj obrazovanja i vaspitanja za razvoj ličnosti i život u društvu. Takođe, objasnio je značaj urođenih i stečenih karakteristika ličnosti kao i ulogu okruženja u razvoju čoveka.

Veoma specifična dimenzija njegovog rada opisana je u njegovoj knjizi „Vaspitanje igrom i umetnošću“ koja je objavljena 1946. Naime, Rakić je samtrao da su igra i umetnost ključni za razvoj zdrave ličnosti jer oslobađaju svakodnevne učmalosti i stereotipija, utiču na razvoj sposobnosti za promenu i uravnotežuju ličnost. On je napomenuo i da je igra nešto što doprinosi razvoju socijalnih veština, odnosno, sposobnosti snalaženja u društvu, jer je po prirodi kolektivna.

Svakako jedan od značajnijih doprinosa nauci jeste njegov pristup organizaciji škole i nastave. O ovoj sferi nije mnogo pisao, ali su njegovi studenti u svojim beleškama sačuvali glavne ideje ovog pedagoga iznesene na kursu Opšte didaktike. Insistirao je na visokom nivou reda u šlkolama koji dooprinosi organizovanošću i razvoju radnih navika učenika. Zagovarao je kažnjavanje učenika kao sredstvo disciplinovanja samo kada sva druga sredstva ne urode plodom. Upozoravao je da nastavu stalno treba menjati i inovirati da ne bi upala u šablone koji bi je učinili manje delotovornim.

Pored ovih značajnijih dela i ideja napisao je i knjige „Opšta kultura duha i formalno obrazovanje“ 1926., „Obrazovanje volje“ 1920., „Posmatranje nastave“ 1935., „O razvoju inteligencije“…

 

Biblioteka Vićentije Rakić u Paraćinu - AUTOR - Relja1993, Wikipedia

Danas gradska biblioteka u Paraćinu nosi njegovo ime. U njoj se mogu naći gotovo svi njegovi tekstovi. Jedan od onih koje poseduje biblioteka je knjiga „Dr Vićentije Rakić – ličnost, rad i pedagoške ideje“ koju je Savez pedagoških društva Srbije objavio u njegovu čast 1981. na stogodišnjicu njegovog rođenja. I danas je rad ovog vrhunskog pedagoga priznat u našoj zemlji ali i u okruženju.