Radmila Milojević

Radmila Milojević

Paraćinska pesnikinja koja je zastupljena u više od 450 zbornika

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2020. godinu

Iako se rodila u Beogradu 1947. godine, gotovo čitav život Radmile Milojević vezan je za Paraćin. U njamu je završila i osnovnu školu “Radoje Domanović,  i srednju Ekonosmko-trgovinsku školu i i danas ovde živi i stvara. Ova pesnikinja i književnica, koja je zastupljena u više od 450 zbornika, predsednica je paraćinskog ogranka Saveza književnika u otadžbini i rasejanju, kordinator Književne zajednice Jugoslavije za Pomoravski okrug i predsednik-moderator podružnice Paraćin za Društvo “Dr Saša Božović” Beograd.

Svoju ljubav prema pisanju spoznala je u trećem razredu osnovne. Među prvim radovima koje je napisala je priča o fantastičnom putovanju izmišljenog novinara po svet, a u srednjoj školi njeni radovi su kao najbolji pokazivani drugim odeljenjima.

IZVOR - Privatna arhiva

Pored toga što su njena prva dela bila prozna, ona je svoju vokaciju našla u pesništvu, pa je tako objavila pet samostalnih zborki poezije. Najstarija među njima je “Zavičajna duga” koja je izašla iz štampe 2004. Za njom slede “Nežno taloženje vremena”, “99 pesama”, “Reka uspomena” i “Trag u Vremenu”.  Mnoge pesme iz ovih zbirki su nagrađene.

Sve što sam napisala iz srca uma, drago mi je. Moja pesma pesma “Ciganke dočekuju Djurdjevdan” od portala “Srpski jezik i književnost“ proglašena je za “Najlepsu pesmu Srbije “ 2016. godine, a naše gore list Milovan Aksentijević i radio “Tamo daleko” sa Novog Zelanda uradili su je i kao spot i ekaranizovali u “Video poeziju” 2017. godine– kaže Radmila.

IZVOR - Privatna arhiva

Takođe, dobila je od Kluba umetničkih duša nagradu za najemotivniju ljubavnu psemu u kateogriji afirmisanih pesnika, a ove godine je od ovog kluba dobila i nagradu sa najduhovitiju satiričnu pesmu, kao i pohvalu za pesmu “Miris smrti” na konkusru poezije koju organizuje Dom kulture “Bojnik”. Dakle, teme o kojima pišu mogu biti duhovite, ljubavne, ali i potresne.

IZVOR - Privatna arhiva

“Ideje za poeziju rađaju se iz lepote prirode, iz literature, bilo kog žanra, iz filmova ili iz okruženja. Pišem duhovnu, rodoljubivu, ljubavnu lirsku i filozofsku poeziju.”

Radmila je članica međunarudnog kluba “Gilgameš” iz Beograda, Književnog kluba “Dušan Matić” iz Ćuprije, književnog kluba “Mirko Banjević” iz Paraćina…

IZVOR - Privatna arhiva

U poslenjim godinama utisak je da se posvećuje i drugim obilicima književnosti osim poezije. Tako, trenutno priprema zbirku priča pod nazivom “Varoške priče” i svoj prvi roman pod nazivom “Diva”, ali se ne odriče ni poezije. Objavljivala bi, kaže, mnogo češće, ali joj je za tako nešto potrebna finansijska podrška.

“U rukopisu su i više zbirki poezije: “Čudno seme”, “Svici u srcu”, “Iskre u oku”, “U zagrljaju stiha”, “Zvezdani roj”. Sve su sa uradjeniim recenzijama, ali nemam novca za objavljivanje. Trenutno čekam sredstva od Opštine Paraćin za projekte u kulturi.”

Radmila često gostuje i svoje knjige promoviše u nacionalnim i lokalnim medijima. Jedna esmisija u okviru serijala “Miris pera” koju je 2008. godine realizovala RTV Kanal M, posvećena je ovoj umetnici. U njoj je ona u manastiru u selu Lešje prezentovala svojih šest pesama.

IZVOR - Privatna arhiva