Prvi skok padobranom

Prvi skok padobranom

Na visini od 3000 metara među oblacima duva jak vetar, sunce greje više nego na zemlji i pruža se prelep pogled na grad i njegovu okolinu. Na ovoj visini lete avioni aero kluba „Naša krila“ koji prevoze padobrance na najidealniju visinu na nebu sa koje se padobranima spuštaju na tlo. Ovo je priča o neponovljivom iskustvu prvog tandem skoka i njegovoj pripremi. Kanal M zabeležio je prve utiske samo nekoliko minuta nakon sletanja.

Da je iskustvo letenja i skoka iz aviona zaista neuporedivo sa bilo kojim drugim doživljanjem, opisala nam je i Ivana Vukajlović, još jedna hrabra devojka koja se ovog dana odlučila na svoj prvi tandem skok.

Poslednja subota u aprilu bila je rezervisana za jednu adrenalinsku avanturu. Mesto dešavanja Davidovac, aeroklub „Naša krila“. Uigrana ekipa iskusnih padobranaca i pilota sačekala nas je na aerodromu, a svega nekoliko minuta zatim počele su pripreme za moj prvi skok. Nakon popunjavanja obrasca sa ličnim podacima i pismene saglasnosti, upoznala sam se sa instruktorom Stefanom Živkovićem koji će me kasnije tog dana povesti u let kroz oblake.

Kratka obuka od oko 30 minuta po najvišim standardima obuhvata pokaznu vežbu izlaska iz aviona i pravilno pozicioniranje ruku, nogu i glave prilikom slobodnog pada. „Čelo u vis, prekršene ruke prilikom iskakanja, a nakon toga raširene ruke i izvijeno telo u luk“ su kratke i jasne instrukcije za sve debitante u skokovima padobranom.

Desetine sklopljenih padobrana bilo je spremno za nas koji smo tog dana planirali skok. Sigurnosno odelo, kapa i naočare deo su obavezne opreme koju svi padobranci moraju da nose. Nakon oblačenja i pritezanja svih kaiševa imala sam malo vremena da se naviknem na opremu koja će mi obezbediti siguran let. Kao glavni domaćin na aerodromu zajedno sa ostalom ekipom, bila se Svetlana Simić, predsednica ovog kluba sa višedecenijskim iskustvom u padobranstvu. Ovom prilikom napomenula nam je zašto su tandem skokovi dobri i na koji način svi zainteresovani mogu probati baš ovaj vid adreanliske aktivnosti.

Na Davidovačkom aerodromu Cesnom 206 i Utvom 66 upravljaju iskusni piloti, otac i sin Nikola i Ljubiša Naumović. Piloti Aero kluba „Naša krila“ su višestruki državni prvaci, ekipno i pojedinačno, u aero-reliju i preciznom letenju. Članovi ovog kluba su više puta proglašavani sportistima godine u opštini Paraćin i dobitnici su najprestižnijeg priznanja Vazduhoplovnog  saveza statuom “Zlatni orao”. Ljubiša Naumović proglašen je i za najboljeg pilota u Srbiji.

Svetlana Simić svoje višegodišnje iskustvo u padobranstvu nesebično deli sa budućim padobrancima, tako da sa velikom dozom strpljenja i želje da im svoje iskustvo prenese, prustupa svakom pojedincu posebno.

Nakon finalnih provera i ukrcavanja, avionom Cesna 206 kojim je upravljao Nikola Naumović, po travnatoj pisti dugoj 900 metara poletelo je nas petoro. Tri iskusna i neustrašiva padobranca poleteli su zajedno sa mnom i Stefanom. Oni su se prvi probili kroz oblake, a nakon toga došao je red i za tandem skok. Preslišavajući se najvažnijih isktrukcija, sela sam na ivicu aviona spremna da doživim ovo jedinstveno iskustvo. Nakon nekoliko sekundi počeli smo da padamo brzom od neverovatnih 200 kilometara na sat, a osećaj koji i dalje mogu da prizovem je velika brzina stujanja vazduha koja me je hladila i u isto vreme osvežavala dok sam širom otvorenih očiju po prvi put gledala prelep prizor iz ptičije perspektive.

Ekipa Kanala M dočekala me je pri sletanju, uzbuđena i pod adrenalinom, ipak potpuno svesna i pod utiskom, pokušala sam da prenesem svoje iskustvo tandem skoka i razloge zašto je ovo dobra ideja za sve avanturiste poput mene.

Najveću zahvalnost pored cele ekipe iz Aero kluba „Naša krila“ dugujem iskusnom, mladom i veoma pozitivnom instruktoru Stefanu Živkoviću. Iza njega je 12 godina iskustva u padobranstvu i više od 1000 skokova. Toga dana imao je dva tandem skoka u veoma malom razmaku, a njegova pozitivna energija i vedar stav, pružila mi je dozu sigurnosti koja je bila dovoljna da mi skok iz aviona postane najlepša uspomena u životu. On je detaljno objasnio kako je tekao ceo proces i dao dodatne informacije za one koji žele da probaju tandem skok.

Velika čast zbog upisivanja na spisak onih koji su uzleteli i bezbedno se prizemljili pripala mi je zahvaljujući sjajno ekipi iz Aero kluba „Naša krila“. O njihovoj stučnosti i iskustvu priča se širom Srbije, a nakon što sam skoro u detalje opisala njihov rad došao je trenutak da oni opišu kako sam se ja snašla tokom prvog tandem skoka.

Kako je naglasila Svetlana Simić, padobranska sezona traje tokom čitave godine, a jedini faktor koji odlučuje o poletanju su vremenski uslovi. Godišnje odrade više stotina skokova sa ljubiteljima adrenalina i padobranstva iz čitave Srbije, a uz to se redovno pripremaju za takmičenja u padobranstvu koja ih tokom sezone očekuju. Aero  klub “Naša Krila” osnovan je 1935. godine, a postoji zahvaljujući Opštini  Paraćin, Sportskom savezu, mnogobrojnim donatorima i  ljubiteljima vazduhoplovstva uz podršku Vazduhoplonog saveza Srbije.

U  svom dugogodišnjem postojanju zabeležio je izuzetne sportske rezultate  padobranaca i pilota aviona, kao i rezultate na edukaciji mladih  modelara, padobranaca, pilota aviona i jedrilica. Vazduhoplovni modelari postigli su zavidne uspehe na republičkim i državnim  prvenstvima. Padobranci su pak višestruki državni prvaci, ekipno i  pojedinačno, kao i na međunarodnim takmičenjima. Davidovački aerodrom nalazi se 5,5 km od Paraćina na regionalnom putu za Zaječar. Predstavlja mesto gde san možete pretvoriti u javu i nezaboravno iskustvo koje se pamti čitav život.