Prvi „Motorola kup“ u Ćupriji

Prvi „Motorola kup“ u Ćupriji

Na pisti Aero kluba „Ćuprija“ održano je prvo takmičenje jedrilica sa radio upravljanjem u Srbiji. Prvi „Motorola kup“ u kategoriji F3K okupio je petnaestak takmičara iz Srbije Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske iz koje dolaze najbolji svetski stručnjaci vazduhoplovnog modelarstva. Zato nije čudno što je baš prvo mesto na ovom takmičenju osvojio Saša Pećinar upravo iz Hrvatske. Njegov sunarodnik Miljenko Frančić koji je na Motorola kupu zauzeo četvrto mesto objasnio je koliko je ovaj sport popularan u Hrvatskoj.

Takmičari su na Motorola kupu imali posebne zadatke na nebu koje su morali da odrade u nekom vremenskom periodu. Član Aero kluba „Ćuprija“ i trećeplasirani na ovom prvenstvu Nikola Stojković koji se ovim sportom bavi 15 godina objasnio je ukratko šta je cilj na takmičenju.

Težina jedne jedrilice je oko 250 grama, a raspon krila metar i po. Jedrilicu takmičari kontrolišu uz pomoć daljinskog upravljača, a kako bi model poslušao sve komande mora da bude napravljen od kvalitetnog materijala.

Član Aero kluba „Rudolf Fizir“ iz Ludberga u Hrvatskoj Miljenko Frančić bavi se vazduhoplovnim modelarstvom u kategoriji F3K oko 30 godina i sa osmehom kaže da će to raditi dok mu ruka ne otpadne. Zbog njegovog velikog iskustva, takmičari iz Srbije imali su mnogo toga da nauče od njega. Za to su imali jedinstvenu priliku, jer Miljenko Frančić zna šta je najbitnije u ovom sportu, snažan izbačaj, kvalitetna jedrilica ili dobro upravljanje njome.

Organizatori ovog takmičenja bili su Aero klub „Ćuprija“, Vazduhoplovni savez Srbije uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Sportskog saveza Srbije i generalnog sponzora Motorola Srbija. Predsednik Aero kluba „Ćuprija“ Goran Stojković kaže da je ovo tek početak i da će ovo prvenstvo postati tradicionalno u gradu na Moravi.

Ova godina posebna je za Aero klub „Ćuprija“ iz više razloga. Pored toga što su započeli „Motorola kup“ koji će najverovatnije postati tradicija, u oktobru će proslaviti svoj 10. rođendan. A da ovu godinu učini još uspešnijom, priliku ima član Aero kluba „Ćuprija“ Nikola Stojković koji će krajem jula učestvovati na Svetskom prvenstvu u kategoriji F3K u Slovačkoj.