Prva republička nagrada za lingvističku sekciju Tehnološke škole u Paraćinu

Prva republička nagrada za lingvističku sekciju Tehnološke škole u Paraćinu

Milica i Filip najčešća su imena učenika Tehnološke škole u Paraćinu. Njihove majke najčešće se zovu Danijela, dok najviše očeva nosi ime Zoran i Dejan. Do ovakvih, i još mnogih drugih saznanja, došli su članovi lingvističke sekcije Tehnološke škole koji su, ponovivši prošlogodišnji uspeh, sa svoja tri rada osvojili prvu nagradu na Republičkom takmičenju lingvističkih sekcija. Učenice III/2 Anastasija i Jovana najviše su se bavile radom iz oblasti onomastike.

Tema drugog rada učenika lingvističke sekcije bila je terminologija jednog njihovog stručnog predmeta.

A da se u popularnim muzičkim numerama mnogo pije alkohol i to onaj skup, kao viski na primer, da se voze brza i skupa kola kao što su „audi“ i „mercedes“, kao i da su te pesme pune mizoginije potvrdilo je istraživanje leksike najpopularnijih numera na Balkanu u 2019. godini objavljenih na jednom jutjub kanalu.

Ovi radovi produkt su celogodišnjeg rada lingvističke sekcije Tehnološke škole koju vodi profesorka Zorica Ivanović. Učenici se takmiče već tri godine, a dve zaredom osvajaju prvu nagradu.

Ove školske godine polaznici lingvističke sekcije Tehnološke škole u Paraćinu započeli su nova tri rada, ali ne isključuju mogućnost da se na narednom takmičenju pojave i sa više njih. Da je produkt njihovog prošlogodišnjeg rada veoma veliki, osim osvojenog prvog mesta, potvrđuje i činjenica da se šesnaestoro budućih farmaceutskih i sanitarno-ekoloških tehničara u oblasti srpskog jezika takmičilo rame uz rame sa vršnjacima iz filoloških gimnazija u Srbiji.