Projekcija filma „Povezivanje tačkica“ o mentalnom zdravlju mladih

Projekcija filma „Povezivanje tačkica“ o mentalnom zdravlju mladih

Zadnjih nekoliko godina, mentalno zdravlje adolescenata dosta je narušeno i sve je više nesigurnih mladih ljudi. „Povezivanje tačkica“, je kanadski film koji ukazuje na problematiku, ali i na rešavanje iste. Prikazan je u paraćinskom pozorištu, uz prisustvo mnogobrojnih učenika i prosvetnih radnika.

U paraćinskom pozorištu prikazan je kanadski  film „Povezivanje tačkica“, u kome se govori o mentalnom zdravlju mladih, ukazuje se na probleme, kao i na njihovo rešavanje. Uvodnu reč imalo je četvoro mladih ljudi koji su sa posetiocima podelili svoje životne priče, pune unutrašnjih borbi od kojih neke još uvek traju. Rukovoditeljka programa za mlade iz organizacije UNICEF Srbija Stanislava Vučković, kaže kako su uočili da je mentalno zdravlje mladih više narušeno u poslednjih par godina.

Rezultati dugoročnog istraživanja koje je sproveo UNICEF u vezi položaja porodica tokom pandemije, pokazuje nam da je 17 procenata adolescenata pogođeno pandemijom, te im je mentalno zdravlje narušeno.

Sa tim u vezi UNICEF je pokrenuo portal koji se bavi problematikom mentalnog zdravlja mladih i čiji je naziv „Sve je OK“.

Uz pomoć ovog sajta mladima je dostupna podrška kroz online čet koju pružaju psiholozi iz Nacionalne dečije linije, a uskoro će biti dostupni i tekstovi koji će biti podeljeni prosvetarima, zdravstvenim radnicima, ljudima koji rade u oblasti sektora socijalne zaštite kao i roditeljima. Stanislava Vučković navodi da je veoma važno da mladi znaju koji su znaci narušenog mentalnog zdravlja i kada je vreme da se obrate za pomoć.

Vučkovićeva kaže da nas ovaj film opominje da je bitno pričati o problemima i ne ustručavati se oko traženja pomoći, a sve počinje od razumevanja odgovora na vrlo obično pitanje „Kako si“.