Proizvodi Srpske fabrike stakla (SFS) već kod domaćih kupaca

Proizvodi Srpske fabrike stakla (SFS) već kod domaćih kupaca

Nakon što je 7. maja 2024. u Srpskoj fabrici stakla (SFS) u Paraćinu puštena prva probna proizvodnja ambalažnog stakla iz nove peći, domaći srpski kupci su ovih dana već primili prve naručene proizvode. Optimalni proizvodni kapacitet peći je 270 tona dnevno, a trenutno se na tri proizvodne linije u društvu napuni približno 350 paleta dnevno. Isporuke su počele, i to je sa aspekta postepenog uspostavljanja sopstvenog snabdevanja važno, pošto srpsko tržište skoro u potpunosti zavisi od uvoza stakla odn. staklene ambalaže. U budućim mesecima će se usled automatizacije proizvodni kapaciteti dodatno povećati.

Nakon što je međunarodna staklarska grupa Vaider Group krajem 2022. godine preuzela SFS Paraćin, najpre je bilo potrebno sasvim obustaviti proizvodnju usled dotrajalosti starih peći, a zatim su usledili sanacioni radovi u trajanju od godinu i po dana, a potom i sprovođenje strateških investicija u visini 50 miliona evra za modernizaciju proizvodnje, koja je bila podržana od strane Vlade republike Srbije. Po uspešno okončanom prvom investicionom ciklusu početkom maja ove godine, u SFS-u Paraćin je uspešno krenula prva probna proizvodnja ambalažnog stakla iz nove peći: „Uveli smo nove tehnologije, koje su saradnici brzo usvojili, što se baš i nije podrazumevalo, jer se radi o drugačijoj, suštinski naprednijoj tehnologiji i procesima od onih koji su postojali u SFS-u Paraćin decenijama unazad,” rekao je generalni direktor SFS-a Paraćin i grupe Vaider Group, mag. Peter Čas.

Proizvodne mašine AIS, koje staklenu masu pretvaraju u flašu, najmodernije su mašine te vrste na svetu – nigde drugde još uvek nisu pušteni u rad tako razvijeni uređaji – i omogućavaju da se svakog minuta u SFS-u Paraćin proizvede preko 300 flaša. Mogu da proizvode veoma širok asortiman staklene ambalaže – flaša, flašica od samo 10 ml do velikih tegli i flaša od 2,5 i više litara. U fabrici SFS Paraćin mogu dnevno da recikliraju 200 tona stakla, pri čemu većina sirovina dolazi iz Srbije. „U svakoj smeni je oko 120 saradnika, a dnevno se otpremi 13 kamiona – približno 350 paleta proizvoda – pri čemu svaka paleta u proseku teži 700 kilograma. Vidimo i mnogo dodatnog razvojnog potencijala, jer želimo u grupi Vaider Group da uspostavimo SFS Paraćin kao ključnog proizvođača amabalažnog stakla u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi te tako ne samo da oživimo srpsku industriju stakla, već da od nje napravimo izvoznog šampiona,” naglasio je mag. Čas.

Vaider Group se pri preuzimanju SFS-a Paraćin, pored obimnih investicija i novih radnih mesta, obavezala i na razvoj lokalnog okruženja, zato mag. Čas dodatno ističe, „da je danas eksplicino jasno, da mi obećanja držimo i ispunjavamo. Pritom želim da naglasim, da smo izuzetno zahvalni i za značajnu podršku investiciji od strane srpske vlade i Razvojne agencije Srbije.

Cilj grupe Vaider Group je da postane jedna od vodećih evropskih grupa na području visokokvalitetne staklene ambalaže i da klijentima obezbeđuje vrhunske proizvode, usluge i podršku, zato ona ostaje obavezana da će ostvariti najavljene investicije kako u zaposlene u SFS-u Paraćin tako i u razvoj same proizvodnje i drugih procesa, čime će dalje doprineti oživljavanju industrije stakla kako u Paraćinu, tako i u celoj Srbiji.