Prohodan put ka lokalitetu Klošanski vrh u ataru sela Buljane

Prohodan put ka lokalitetu Klošanski vrh u ataru sela Buljane

U ataru sela Buljana, stazom koja vodi putem Droča, nedavno su meštani Zabrege i Biljana  raščistili stazu koja vodi pravo do lokaliteta poznatog kao Klošanski vrh. On se nalazi nad kanjonom reke Crnice, na ušću potoka kog meštani ova dva sela nazivaju vodovanje u reku Crnicu. Na ovom vidikovcu dok kog je godinama bilo teško doći zbog drveća i rastinja se ka istoku pruža pogled na obronke Južnog Kučaja, a zalazak sunca je nešto neverovatno, kaže Vladan Vučković, direktor TO Paraćin.

U povelji Cara Uroša iz 1360. godine spominje se selo Klašnje po kome je i Klošanski vrh dobio ime. Vladan Vučković, direktor TO Paraćin kaže da klašnje zapravo predstavljaju čarape koje su ljudi u srednjem veku pravili od kozije kože i dlake i prvenstvena namena bila im je za hodanje po planini.

Za biljku devesilje vezuju se mnoga narodna verovanja. Osim što je lekovita, neka od njih kažu i da u sebi sadrži devet sila. Momci su ih brali i poklanjali devojkama, a oni koji bi se odlučili na taj čin smatrani su hrabrim i snažnim, jer ona raste iz Sokolovog kamena, stene do koje samo najhrabriji dođu.

Vučković kaže da je ideja da se duž ovog lokaliteta koji vodi do Zabrege i Sisevca organizuju pešačenja za sve planinare i pešake rekreativce. On navodi da se nada da će i buduće generacije održavati ovaj predeo kako bi Klošanski vrh i pešačka staza i u narednim godinama ostali prohodni.