Prirodni resursi i hrana – šta se najviše jede u paraćinskom kraju i zbog čega

Prirodni resursi i hrana – šta se najviše jede u paraćinskom kraju i zbog čega

MEDIJSKI PROJEKAT KOJI PROIZVODI: "MEDIATIM PROJEKAT - PARAĆIN" podržan sredstvima opštine Paraćin

Paraćin se nalazi u centralnom delu Srbije i ima bogatstvo prirodnih resursa, koji direktno utiču na način života i ishranu stanovništva. Prirodni resursi ove oblasti obuhvataju plodnu zemlju, vodene resurse, šume i bogatstvo stočarstva. Ovi resursi omogućavaju proizvodnju raznovrsne hrane i razvoj specifične lokalne kuhinje.

Ova opština se nalazi u oblasti koja ima povoljan geografski položaj za poljoprivredu. Obradiva zemlja i povoljna klima omogućavaju uzgoj različitih vrsta povrća, voća i žitarica. Zbog dobre raspodele padavina i plodne zemlje, poljoprivreda je veoma razvijena, posebno uzgoj žitarica, povrća, ali i vinove loze.

Na ovom području teku brojne reke i potoci, među kojima su Morava, Grza i Crnica, što obezbeđuje potrebnu vodu za navodnjavanje poljoprivrednih površina i stočarstvo. Prirodni vodeni resursi takođe omogućavaju razvoj ribarstva u nekim delovima opštine.

U paraćinskom kraju, kao i u većem delu centralne Srbije, ishrana je tradicionalno zasnovana na mesu, povrću, kukuruzu, krompiru i mlečnim proizvodima. Međutim, specifičnost ovog kraja je i to da su stanovnici Paraćina, često nazvani “džigerani”, poznati po tome što često konzumiraju džigericu, posebno u raznim jelima poput pašteta, čorbi ili kao glavno jelo.

Kompletan ručak u Pomoravlju, naročito u specijalnim prilikama se, po pravilu, sastoji iz nekoliko obroka: predjela, supe, glavnog jela, salate i kolača.

Hrana u Paraćinu je bogata, jednostavna i zasnovana na lokalnim poljoprivrednim proizvodima, poput svinjetine, jagnjetine i piletine, od povrća uzgajaju se kupus, krompir, kukuruz, pšenica i mnogo tog a drugog, a od voća borovnice, jabuke, šljive, dunje kao i razne sorte vinove loze po čemu je ova opština naširoko poznata.

Glavna jela se spremaju kao kuvana, pečena ili pržena i po pravilu se sastoje od kombinacije povrća, mesa i mlečnih proizvoda. Od salata su zastupljene: paprika, kisela paprika, paradajz, krastavac, cvekla, kupus slatki i kiseli, paprika u pavlaci i paprika punjena sirom.

Prirodni resursi u Paraćinu omogućavaju bogatu i raznoliku ishranu koja se temelji na lokalno proizvedenim namirnicama, a tradicija stočarstva i poljoprivrede u ovom kraju odražava se i u specifičnoj, ukusnoj kuhinji. Poljoprivreda, stočarstvo, kao i šumski i vodeni resursi čine ovaj kraj plodnim i bogatim za razvoj domaće hrane.

Slatki kolači i specijaliteti koji spadaju u desert oslanjaju se na upotrebu voća, najčešće jabuka, šljiva i višnji ali i jagoda, dunja i drugih plodova ovog kraja. Služe se kao pite, palačinke, krofne ili klasični kolačići.