Prezentacija programiranja i senzora u robotici za učenike IT smera Gimnazije u Paraćinu

Prezentacija programiranja i senzora u robotici za učenike IT smera Gimnazije u Paraćinu

Primena robotike, korišćenje senzora i tajne programiranja teme su koje su na prezentaciji „Programiranje i senzori u robotici“ obrađivali učenici 1. i 3. Razreda IT smera paraćinske Gimnazije. Na jednom od časova nadareni učenici iz informatike i programiranja slušali su predavanje profesora o alatima pomoću kojih se programiraju senzori, kretanju robota i njhovoj širokoj primeni.

Profesor programiranja i matematike Dejan Jovanović učenicima je pokazao kako funkcioniše kretanje jednog robota. Za ovu operaciju ključni su senzori i programi pomoću kojih se zadaju zadaci robotu u kom smeru da se kreće odnosno smernice o izbegavanju prepreka.

Na časovima informatike učenici najčešće rade objektno, klasično i V programiranje i tom prilikom koriste brojne programske jezike i programe.

Programer je zanimanje budućnosti jer su kompjuteri pa i veštačka inteligencija sve prisutniji u društvu. Zato se mladi danas sve više interesuju za ovu oblast, a neki od njih uveliko privode kraju projekte koje su sami pokrenuli.

Paraćinska Gimnazija ima dva odeljenja namanjena deci sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. Prvi razred pohađa njih jedanaestoro, a 3. dvanaestoro učenika.