Predstavljanje mozaika kralja Milutina u Paraćinu pred put ka Hilandaru

Predstavljanje mozaika kralja Milutina u Paraćinu pred put ka Hilandaru

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2021. godinu

Mozaik kralja Milutina koji će krasiti zidove Hilandara predstavljen je u novom Kulturnom centru u Paraćinu. Starešina paraćinske crkve Bratislav Đorđević i predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević otkrili su mozaik pred velikim brojem Paraćinaca koji su imali priliku da prvi vide ovaj poklon Hilandaru. Mozaik kralja Milutina sačinjen od više stotina delića delo je porodice Ivanović čija su četiri člana učestvovala u njegovoj izradi. Najstariji među njima, poznato ime iz sveta likovne umetnosti Zoran Ivanović, kaže da im je bila velika čast da upravo oni urade mozaik kralja Milutina, posebno zato što je njihova porodica jedna od 40 u Srbiji koja vodi poreklo od Nemanjića.

„Među tih 40 porodica i mi vodimo poreklo od Nemanjića, tako da nije to slučajnost što smo baš mi odabrani da radimo ovaj mozaik. Ja verujem u ta neka čudesa i nas četvoro smo uvek bili posvećeni pravoslavlju i sa punim srcem smo pristupili izradi ovakvog mozaika, pogotovo kada znamo da će on u Hilandaru ostati zauvek” – kaže Zoran Ivanović.

Povod za izradu prvog i jedinog mozaika kralja Milutina koji će biti smešten u Hilandaru, je 700 godina od smrti jednog od najuticajnijih srpskih vladara. Za izradu ovog umetničkog dela, porodici Ivanović je bilo potrebno 2 meseca, kako kažu, danonoćnog rada.

Ovo je jedna od najstarijih tehnika koju mi često praktikujemo i zove se inverzna tehnika. Kamenčići se ređaju tako da se lice ne vidi odmah, već samo naličje i tek kad se sve to zalije da se učvrsti ceo mozaik i kada se okrene, tada smo prvi put u prilici da vidimo kako taj mozaik zapravo izgleda” – kaže autor mozaika.

Porodica Ivanović je dan nakon izložbe krenula ka Hilandaru, a u narednom periodu će uraditi još tri mozaika za srpski hram na Svetoj Gori.