Predavanje Crvenog krsta Paraćin „Sigurnije škole otpornije zajednice“

Predavanje Crvenog krsta Paraćin „Sigurnije škole otpornije zajednice“

U okviru projekta „Sigurnije škole, otpornije zajednice“ danas je deci prvog i drugog razreda OŠ „Radoje Domanović“ održano predavanje o  elementarnim nepogodama u amfiteatru Tehnološke škole. Današnja tema bio je požar kao i to na koji način čovek može da utiče na rasplamsavanje vatre koja prerasta u jednu od najopasnijih elementarnih nepogoda.

 

Jovan Stevanović, učitelj u OŠ „Radoje Domanović“ sa svojim kolegom i u saradnji sa Crvenim krstom godinama unazad sprovodi projekat „Sigurnije škole, otpornije zajednice“, a decu od prvog do četvrtog razreda redovno upoznaju sa svim mogućim nepogodama koje mogu da ih zadese. S obzirom na to da su deca ovog uzrasta veoma znatiželjna, Stevanović ističe da teoriju koja im se prezentuje veoma lepo prihvataju kao i to da brzo usvajaju znanje.

Elementarne nepogode su iznenadne nezgode koje mogu u trenutku da prekinu uobičajen tok života i proizvedu velika oštećenja na stambenim objektima,a uz nagle atmosferske promene, sušu ili grad, najčešće nepogode u Srbiji su bujice i poplave koje čine više od trećine elementarnih opasnosti. Ono što je važno je da deca od najranijih dana budu upućena  u to šta su i ko su pokretači ovih elementarnih nepogoda. Učitelj Jovan Stevanović kaže da deca osim što imaju priliku da se upoznaju sa ovakvim predavanjem, škola u saradnji sa Crvenim krstom često organizuje i drugačiji tip predavanja.

Tridesetak učenika prvog i drugog razreda su imala priliku da čuju i kroz prezentaciju da vide različite izazivače požara, ali i materjale od kojih najčešće ova nepogoda počinje. Za učenike trećeg i četvrtog razreda će narednih dana biti održano još jedno predavanje kako bi i oni imali priliku da se malo detaljnije upoznaju sa vatrom koja je dobar sluga, a loš gospodar.