Polja miskantusa u Rasevici

Polja miskantusa u Rasevici

Hibrid napravljen u energetske svrhe, biljka Miskantus čiji rast dostiže čak tri metra još 2011. godine zasađen je po prvi put u Srbiji. Jedno od mesta u kojem se ova zanimljiva i nama relativno nepoztnata biljka nalazi je Raševica, selo nadomak Paraćina. Prvenstvena namena ove biljke je da se njenom preradom dobiju briketi sa kojima bi potrošačima grejanje postalo isplativije.

Jedan od ciljeva ekološkog Udruženja UNEKOOP iz Paraćina je da zasađivanjem polja biljke Miskantus na nekoliko lokacija u Srbiji izvrši njenu promociju. Osnivač UNEKOOP-a Vladimir Janković kaže da su ispitivanja pokazala da ona može da opstane i napreduje u našim klimatskim i agrotehničkim uslovima. Njena primena je široka te se osim za toplotnu energiju koristi za još nekoliko namena.

Ovu biljku mnogi nazivaju gorivom budućnosti jer pre svega ima veliku primenu, a laka je za održavanje. Na istom zemljištu ostaje oko dvadeset godina, a jedna od bitnijih karakteristika je vlažno zemnljište. U Raševici su sadnice stare deset godina, a košenje se obavlja kada se biljka osuši što obično bude u februaru. Za deset meseci može da dostigne svoju prvobitnu visinu od tri metra.

S obzirom na to da je ova biljka nepoznata u našim krajevima Janković kaže da su svi članovi udruženja UNEKOOP na raspolaganju za edukaciju zainteresovanih poljoprivredika za sadnju ove biljke.

Janković kaže da se nada da će javnost uvideti značaj ovakvog gajenja biomase koja ima široku upotrebnu vrednost. Dodaje da naša opština ima veliki broj neiskoriušćenih parcela, i da se nada da će država programom o subvencijama za nabavku sadnog materijala podstaći mnoge da se oprobaju u sadnji Miskantusa.