Policijska uprava Jagodina objavila izveštaj o stanju bezbednosti na teritoriji Pomoravlja u oktobru mesecu

Policijska uprava Jagodina objavila izveštaj o stanju bezbednosti na teritoriji Pomoravlja u oktobru mesecu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave u Jagodini su tokom oktobra 2023. godine održali povoljno stanje bezbednosti na teritoriji Pomoravskog okruga.
U tom periodu smanjen je broj krivičnih dela u odnosu na isti period prethodne godine, stanje u oblasti javnog reda i mira je stabilno, bez težih oblika narušavanja javnog reda i mira, dok je u oblasti saobraćaja evidentiran manji broj saobraćajnih nezgoda ali je više lica smrtno stradalo u saobraćajnim nezgodama.

Na području Policijske uprave u Jagodini tokom oktobra evidentirano je 112krivičnih dela što je za 18 dela manje nego u istom periodu prethodne godine. Smanjen je i broj krivičnih dela sa nepoznatim učiniocem sa 58 dela na42, od kojih je rasvetljeno 26 krivičnih dela iostvaren jeprocenat rasvetljavanja od61,9 procenata.

Sa poznatim izvršiocem evidentirana su 54 krivična dela, a u 16 slučajeva učinilac je uhvaćen na mestu izvršenja.
Od ukupnog broja krivičnih dela izvršenih na teritoriji Policijske uprave u Jagodini (112), najveći broj dela je iz oblasti opšteg kriminala- 98, zatim privrednog kriminala- 7, ekološkog kriminala- 6 i jedno krivično delo iz oblasti visokotehnološkog kriminala.
Podnete su krivične prijave protiv 86 izvršilaca krivičnih dela.

Najveći broj krivičnih dela su dela protiv imovine i to 34, a potom dela iz oblasti bezbednosti saobraćaja kojih je bilo 25.
U oktobruje evidentirano jedno krivično delo teško ubistvo- Policijski službenici Policijske stanice u Paraćinu uhapsili su sedamdesettrogodišnjeg muškarca koji je, kako se sumnja, nožem u porodičnoj kući, usmrtio sedamdesetjednogodišnju suprugu.

Tokom oktobra, pripadnici PU u Jagodinisurealizovali dve veće zaplene opojnih droga i jednu zaplenu rezanog duvana:
Policija je uhapsila dvadesetšestogodišnju ženu i zaplenila 3,5 kilograma materije za koju se sumnja da je marihuana spremna za dalju prodaju.

Takođe, uhapšen je i tridesetpetogodišnji muškarac koji je, kako se sumnja, u okolini Kragujevca uzgajao kanabis, a kod kojeg je policija pronašla i zaplenila oko 3 kilograma materije nalik na marihuanu i manju količinu materije nalik na amfetamin.
Takođe, u jednoj zapleni oduzeto je 103 kilograma rezanog duvana i policija je uhapsila šezdesetšestogodišnjeg muškarca iz Paraćina zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Stanje bezbednosti javnog reda i mira je stabilno. Nije evidentiran nijedan prekršaj narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.
Policijski službenici Policijske uprave u Jagodini bili su angažovani na svim većim javnim okupljanjima i nije evidentiran nijedan prekršaj po Zakonu o javnom okupljanju.

Takođe, nije bilo visokorizičnih sportskih priredbi, kao ni incidenata na sportskim terenima. U cilju veće bezbednosti učenika i zaposlenih u školama, od početka školske godine u svakoj školi na teritoriji Pomoravlja prisutan je policijski službenik i to pre, za vreme i nakon izvođenja nastave.

U toku je i projekat „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ koji, od 1. septembra u saradnji sa Ministarstvom prosvete sprovodimo u osnovnim školama. Saobraćajna policija je u oktobru sprovela 5 akcija pojačane kontrole saobraćaja na teritoriji Pomoravlja.
Ukupno je sankcionisano 2.603prekršaja. Alkotestirana su 11.752 vozača od kojih je 105 sankcionisano zbog vožnje pod dejstvom alkohola. Takođe, otkriveno je 870 prekršaja nepoštovanja dozvoljene brzine kretanja vozila, 695 prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa i 130 prekršaja nepropisne upotrebe mobilnog telefona u toku vožnje.

U oktobru ove godine dogodilo se 27 saobraćajnih nezgoda u kojima su poginule 4 osobe, a 37 je povređeno. U istom mesecu prethodne godine u 29 saobraćajnih nezgoda poginule su 2, a povređene 42 osobe.

Policijska uprava u Jagodini će i u narednom periodu nastojati da održi stabilno stanje bezbednosti i očuva ličnu i imovinsku sigurnost svih građana.