Policijska uprava iz Jagodine objavila rezultate rada za januar 2024.

Policijska uprava iz Jagodine objavila rezultate rada za januar 2024.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave u Jagodini su tokom januara 2024. godine održali povoljno stanje bezbednosti na teritoriji Pomoravskog okruga. Smanjen je broj krivičnih dela u odnosu na isti mesec prethodne godine, stanje u oblasti javnog reda i mira je stabilno i bez težih oblika narušavanja javnog reda i mira, piše u njihovom saopštenju.

U oblasti saobraćaja evidentiran je veći broj saobraćajnih nezgoda, ali je broj saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima manji.
Na području Policijske uprave u Jagodini tokom januara 2024. godine evidentirano je 101 krivično delo što je za skoro 13 procenata manje nego u januaru 2023. godine kada je evidentirano 116 krivičnih dela.

Od ukupnog broja krivičnih dela izvršenih na teritoriji Policijske uprave u Jagodini (101), najveći broj dela je iz oblasti opšteg kriminala 99, a evidentirano je i po jedno krivično delo iz oblasti privrednog i visokotehnološkog kriminala.
Podnete su krivične prijave protiv 87 izvršilaca krivičnih dela.

Najveći broj krivičnih dela su dela protiv imovine, a potom u vezi sa zloupotrebom opojnih droga.

Pripadnici PU u Jagodini su realizovali 27 zaplena u kojima su oduzeli preko 385 kilograma opojne droge. Oni su saradnji sa specijalizovanim timom Uprave kriminalističke policije i Višim javnim tužilaštvom u Jagodini, nakon višemesečnog operativnog rada otkrili ilegalnu laboratoriju za proizvodnju marihuane i uhapsili dvojicu muškaraca iz Ćuprije zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i u laboratoriji pronašla i zaplenila 812 biljaka kanabisa i oko 12 kilograma suve materije za koju se sumnja da je marihuana.

Policija je u januaru uhapsila i muškarca iz okoline Preševa u čijem je automobilu pronašla i zaplenila 127 kilograma materije za koju se sumnja da je marihuana.

U toku je i projekat „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ koji, od 1. septembra u saradnji sa Ministarstvom prosvete sprovodi u osnovnim školama.

Pripadnici saobraćajne policije su u januaru 2024. godine sankcionisanli 2.123prekršaja. Iz saobraćaja je isključeno 135 vozača koji su vozili pod dejstvom alkohola i 3 vozača koji su vozili pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Takođe, otkrivenasu 904 prekršaja nepoštovanja dozvoljene brzine kretanja vozila, 522 prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa i 217 prekršaja nepropisne upotrebe mobilnog telefona u toku vožnje.

U januaru 2024. godinedogodilo se 15 saobraćajnih nezgoda u kojima nije bilo poginulih, 5 osoba je zadobilo teže, a 13 osoba lakše telesne povrede.