Pola veka uspešnog poslovanja Škole za muzičke talente u Ćupriji

Pola veka uspešnog poslovanja Škole za muzičke talente u Ćupriji

Škola za muzičke talente u Ćupriji jedinstvena je ustanova u našoj zemlji po svom nastavnom planu i programu. Cilj zaposlenih u ovoj ustanovi je da muzički nadarenu decu obrazuje u profesionalne muzičare. Prošle godine obeležili su jubilej, odnosno pola veka postojanja, velikim brojem koncerata i nastupa.

Tokom školovanja, učenici pohađaju program muzičke i opšteobrazovne nastave, a imaju i obezbeđen smeštaj u vidu internata. Škola je gudačkog smera, a učenici se mogu odlučiti za jedan od četiri instrumenta, objašnjava direktorka ove ustanove Danijela Jović.

Škola je međunarodnog karaktera, trenutno je pohađaju dva učenika iz Bosne i Hercegovine, a zahvaljujući dobroj saradnji sa Hrvatskom, jedna učenica je u Ćupriji bila na tromesečnom usavršavanju. Nađa Komlenić došla je iz Sremske Mitrovice, svira violinu u klasi profesorka Olivere Milić Hiršer, a školu pohađa od svoje 12. godine.

Profesorka violine u Školi za muzičke talente Olivera Milić Hiršer, kao i direktorka ove ustanove, polaznice su prve generacije učenika. Ona je, pohađajući ovu ustanovu pre pedeset godina, zavolela violinu i saživela se sa školom, te se nakon mnogo decenija vratila kako bi ovakvu ljubav i toplinu pružila budućim generacijama.

Nedavno je povodom Dana državnosti Škola za muzičke talente dobila Sretenjski orden trećeg stepena. Ovo značajno priznanje koje se dodeljuje za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblastima javnih, privrednih, kulturnih, prosvetnih, sportskih i humanitarnih delatnosti potvrdilo je rad i trud zaposlenih u ovoj ustanovi i dalo podstrek da i u narednim godinama budu još uspešniji.