Počela realizacija projekta „Preventivni zdravstveni pregledi u ruralnim sredinama“ u sedam sela opštine Ćurpija

Počela realizacija projekta „Preventivni zdravstveni pregledi u ruralnim sredinama“ u sedam sela opštine Ćurpija

Realizacija projekta „Preventivni zdravstveni pregledi u ruralnim sredinama“, koji podržava Evropska unija u saradnji sa Vladom Republike Srbije preko EU PRO plus programa, počinje u utorak, 18. aprila, u zdravstvenoj ambulanti u Jovcu.

Lekar i medicinska sestra će biti angažovani, osim u Jovcu, još u šest sela opštine Ćuprija i obavljaće preventivne zdravstvene preglede u seoskim ambulantama po određnom rasporedu, dva puta nedeljno. U Jovcu će akcija trajati do 17. maja, posle čega će medicinske ekipe mesec dana biti u Mijatovcu.

Planirano je da se projektne aktivnosti realizuju sukcesivno u narednih sedam meseci i da se što većem broju meštana u ruralnim sredinama obezbede preventivni pregledi kao što su: merenje nivoa šećera u krvi, merenje krvnog pritiska, EKG i provera opšteg zdravstvenog stanja. Medicinski tim angažovan na projektu će, u saradnji sa medicinskim timom Doma zdravlja, pružati sve neophodne preglede i informacije kako bi se prevenirali ozbiljniji zdravstveni problemi.

Cilj projekta je povećanje dostupnosti zdravstvenih usluga meštanima ruralnih sredina, sa posebnim osvrtom na brigu o zdravlju starijih i osoba sa invaliditietom, kojima je sada omogućeno lečenje u mesnoj seoskoj ambulanti. Epidemija koji je uzrokovao virus CoViD 19 ostavila je brojne posledice na zdravlje ljudi, te je prevencija zaista neophodna kako tok bolesti ne bi poprimio ozbiljnije razmere.

Nosilac projekta „Preventivni zdravstveni pregledi u ruralnim sredinama“ je Crveni krst Ćuprija u partnerstvu sa lokalnom samoupravom i Domom zdravlja Ćuprija.