Pobednik

Pobednik

Spomenik u centru Paraćina

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2019. godinu

Nesumljivo simbol grada i sinonim za centar je spomenik Pobedniku u Paraćinu. On krasi trg u centru grada od 1. decembra 1928. godine, kada je otkriven povodom desetogodišnjice postojanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Postavljen je na mestu gde se nekada nalazilo gumno, a kasnije i pijaca. Delo je akademika vajara Đorđa Jovanovića, a podignut je u znak sećanja na stradale u ratovima od 1912. do 1918. godine. Pored njega za podizanje spomenika zaslužni su i inženjer Sima Stamboić, projektant Bogoljub M. Popović i kapetan prve klase Mijajlo Srojičević.

Fotografija spomenika iz 1937. IZVOR - kupindoslike.com

Urađen je prema maketi „Na bajonet“ visoke 60 cemtimetara, koju je autor Đorđe Jovanović napravio još pre Prvog svetskog rata. Postojale su dve takve figure, ali je jedna uništena kada je bombardovana železnička stanica u Beogradu, 1915. godine. Drugi primerak se od novembra 1962. nalazi u Zavičajnom muzeju u Užicu. Figura na spomeniku je u bronzi i karaktersitična je za rad Đorđa Jovanovića i predstavlja mušku figuru u iskoraku napred sa težištem na levu nogu.

„Đorđe Jovanović je uhvatio taj trenutak pred sledeći korak tako da ta figura stalno teži da krene, sva je napeta i u energiji. Kao da teži daljem rastu, ne završava se tu gde stoji sama figura. Kroz nju je prikazao celu psihologiju ne samo jednog vojnika već cele srpske vojske. Vidimo celu opremu srpskog vojnika, vidimo taj iscrpljeni i izmučeni izraz lica, ali rešen da pobedi iz tog stava „na juriš““ – uočava Marko Šćepanović, paraćinski vajar.

Na spomeniku nema širokih i jakih poteza već je delo veoma skladno i suptilno odrađeno. Cela figura je jasno uočljiva sa svih strana, odnosno, iz bilo kojeg ugla da se posmatra, što je čini savršenim spomenikom za centar grada.

Na jednoj mermernoj ploči na spomeniku uklesane su sledeće reči:
„ VEČITA BLAGODARNOST
PALIM PARAĆINCIMA
U ratovima 1912 – 1918. godine
SLAVA i HVALA
Zahvalno Graćanstvo Grada Paraćina 1928. god.“

Postamentalni deo spomenika, odnosno deo na kojem stoji skulptura vojnika visok je oko 5 metara i načinjen je od crvenkastog kamena sa Grze. Na vrhu postamenta koji se sužava je ornamentisani fris u plitkoj plastici. Taj grzanski peščar je veoma specifičan i često je upotrebljivan za gradnju spomenika po Srbiji. U slučaju Pobednika, on ima posebni značaj jer je je kamen upravo ovog kraja iz kojeg su potekli borci i za koji su dali svoje živote.

Sa tri strane postamenta stoje ploče od crnog mermera na kojima su uklesana imena stradalih Paraćinca u ratovima od 1912. do 1918.

Spomenik je namerno okrenut ka severu jer je to bio pravac kretanja srpske vojske nakon porboja na Solunskom frontu.

„Uraditi ovakvav spomenik je veliki poduhvat i za ljude koji su tada bili na vaslti i za vajara. Krenuti od same ideje, pa razrađivati to kroz skicu, pa raditi model od nekih 50 do 80 centimetara visine, uraditi konstrukciju i sve to izmodelovati u glini i na kraju izliti i postaviti ovde je veoma nezgodno i danas, a s početka 20. veka je bilo još teže.“ – naglašava Marko Šćepanović, paraćinski vajar.

O Đorđu Jovanoviću

Akademik vajar Đorđev Jovanović rođen je 21. januara 1861. u Novom Sadu koji je u to vreme pripadao Austrougarskoj. Studirao je arhitekturu, ali je nakon godinu dana u Beču upisao vajastvo. Njega je studirao i u Minhenu i u Parizu gde je diplomirao. Bio je član Srpske kraljevske akademije.

Smatran je jednim od najplodnijih vajara svog vremena, jer je iza sebe ostavio veliki broj spomenika, skulptura, medalja i plaketa. Autor je Spomenika kosovskim junacima u centru Kruševca, Vukovog spomenika u Beogradu, Knezu Milošu u Beogradu…

Đorđe Jovanović i njegovo delo u studiju u Pragu IZVOR - Fejsbuk stranica Stare slike Paraćina

Njegovo delo – Pobednik u Paraćinu kao obeležje palim ratnicima u Prvom svetskom ratu utvrđeno je u nepokretno kulturno dobro – spomenik kulture odlukom Vlade Republike Srbije od 2001. pod brojem 633-6872/2001-9.

Danas je prostor oko spomenika urađen kao park.