Plivanje za Časni krst na Grzi

Plivanje za Časni krst na Grzi

Više od 70 najhrabrijih Paraćinaca i nekolicina njih iz okolnih gradova i opština učestvovalo je na ovogodišnjem Bogojavljenskom plivanju za Časni krst na Grzi. Ova manifestacija kao i predhodne godine nije bila takmičarskog karaktera. Oni su plivali deonicu dugu 33 metra, stazu koja simbolizuje godine koje je Isus Hrist imao u vreme stradanja, a većini plivača među kojima su se našle i dve dame ovo nije prvi put da učestvuju na ovoj manifestaciji.

Ovogodišnji organizatori plivanja za Časni krst su UG „Odbranimo Grzu” i Turistička organizacija pod pokroviteljstvom opštine Paraćin. Njihovi predstavnici kažu da je odziv bio odličan i nadaju se da će ovu tradiciju nastaviti i narednih godina.

Bogojavljenje je jedan od najznačajnijih hrišćanskih praznika ustanovljen na spomen Hristovog krštenja pa je običaj pozdraviti se rečima – Bog se javi.

S obzirom na to da pobednika nije bilo jer je plivanje organizovano po takozvanom ruskom stilu, bilo je potrebno jedino da svi učesnici doplivaju do Časnog krsta. Za sve plivače organizovan je ručak u obližnjem restoranu, a simbolično su dobili i majcu, ikonu i medalju za hrabrost.