Plasman proizvoda iz domaće radinosti putem Etno mreže

Plasman proizvoda iz domaće radinosti putem Etno mreže

Predstavnici nacionalnog udruženja proizvođača finih rukotvorina Etno mreža boravili su danas u Paraćinu kada su u Regionalnom start up centru predstavili mogućnosti saradnje i plasmana proizvoda. Ovo udruženje je osnovanao pre tačno 20 godina i osnovala ga je Violeta Jovanović koja nam je rekla da Etno mreža želi da sačuva nematerijano kulturno nasleđe Srbije. Zato i prezentuje načine saradnje prevashodno ženama koje su dugoročno nezaposlene, bave se nekim od tehnika šivenja i vezenja da ostvare prihod i tako spoje kulturu i privredu.

Etno mreža ima asortiman od pedesetak jediničnih proizvoda koji su izrađeni u raznim tradicionlnim tehnikama poput tkanja, vezova, filcovanja i necanje. Jovanovićeva kaže da u Etno mreži uglavnom plasiraju proizvode koji su poslovni i diplomatski pokloni i koje opštinski i državni zvaničnici kao i predstavnici kompanija koriste prilikom poseta stranih kompanija i delegacija.

Pre tačno godinu dana desetak žena je završilo obuku veza Etno mreže koja je takođe održana u Reg. inovacionom start up centru. Na portalu ovog udruženja moguće je videti kompletan asortiman proizvoda među kojima se nalaze pletene kape i čarape, torbice za pametne telefone, tablete i laptopove, kravate, torbe i podmetači. Među aktivnim članovima Etno mreže je i paraćinsko udruženje Štit. Mogućnosti kupovine su razni, a jedan od njih je preko portala udruženja Etno mreža.

Etno mreža sarađuje sa više stotina žena iz Srbije koje se angažuju u lokalnim udruženjima na izradi proizvoda od prirodnih materijala, povezujući tradicionalne motive, tehnike i savremeni dizajn. Njihov cilj je očuvanje tradicionalnog nasleđa kroz osposoblјavanje i ekonomsko osnaživanje žena i mladih za tržišnu proizvodnju rukotvorina.