Pčelarstvo zimi

Pčelarstvo zimi

Dejan Simić iz Lešja pčelarstvom se bavi već dvadeset osam godina. Ljubav prema ovom divnom poslu počela je od najranijih školskih dana. Dejanov pčelinjak se nalazi na lepom mestu koje je okruženo drvećem koje u proleće i na leto obiluje zelenilom. Tu se nalaze košnice, čija brojnost varira u zavisnosti od sezone.

Pčelarstvo je kod Simića porodična tradicija, a Dejan je strast ka ovom hobiju koji je prerastao u ozbiljan biznis nasledio je od oca. Njima oko uređenja košnica i ostalih poslova u pčelinjaku pomažu majka i supruga koje su tu da priskoče u pomoć kada god je to potrebno. Rezultat ovog lepog porodičnog posla i njihovog predanog rada jesu dugogodišnje mušterije.

Med uglavnom prodaje svojim prijateljima, poznanicima i po preporuci, a meštani Lešja i okolnih sela ga često mogu videti u blizini manastira Presvete Bogorodice. Glavno pitanje jeste, šta jedan pčelar radi zimi. Dejan nam je u par rečenica objasnio kako se postupa sa pčelama kada počne hladno vreme.

Najveći neprijatelj iskrenim proizvođačima meda su industrijski takozvani lažni med koji je prethodnih godina sve učestalija pojava na policama marketa. U ovim košnicama uglavnom nastaje bagremov med koji je ujedno i najtreženiji, posebno za izvoz.

Opšte je poznata činjenica da su pčelinji proizvodi odlični za ljudski organizam i da imaju blagotvorno dejstvo. Med je jedna od najzdravijih namirnica koje su dostupne ljudima. Dejan Simić je jedan od retkih koji u današnje vreme, na potpuno prirodan način dolazi do meda i prema tvrdnjama meštana Lešja njegovi proizvodi su vrhunskog kvaliteta.