Paraćinsko staklo u Gradu svetlosti:  izložba Kristalna nostalgija u Kulturnom centru Srbije u Parizu
Foto: privatna arhiva / Kulturni centar Srbije u Parizu

Paraćinsko staklo u Gradu svetlosti: izložba Kristalna nostalgija u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Tradicija i dizajn paraćinskog stakla, kao i njegov novi život kroz rad naših savremenih dizajnera, poput Mine Miladinović tema je izložbe koja je otvorena u Kulturnom centru Srbije u Parizu, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture.  

Izložba pod nazivom „Paraćinsko staklo: Kristalna nostalgija” otvara novu sezonu kulturnog centra u Parizu, a obuhvata fotografije, hologramske projekcije i art instalacije paraćinskog stakla kroz koje se istražuju srpsko-francuske privredne veze. “Ovo je malo drugačija izložba nego što je uobičajno u Kulturnom centru u Parizu. Važno je da se predstavlja naša kulturna baština u oblasti staklarstva, naročito u zemlji u kojoj postoje vrhunski proizvođači kristala poput Baccarat i Lalique” izjavila je Natali Beljanski-Popović, direktorka Kulturnog centra Srbije u Parizu.

Foto: privatna arhiva / Kulturni centar Srbije u Parizu 

Velika mi je čast što međunarodnu promociju paraćinskog stakla i inicijative Kreativno staklo Srbije započinjemo u Parizu. Paraćinsko staklo poslednji put je bilo izloženo na međunarodnoj izložbi pre 49 godina, tačije 1974. godine u okviru putujuće izložbe „Dizajn u Jugoslaviji” koju je organizovao Dizajn centar iz Beograda, a koja je putovala po evropskim gradovima. Želimo da nakon toliko godina pokažemo novi život paraćinskog stakla i dizajna u staklu, koji oslanjajući se na tradiciju paraćinskog staklarstva, stvara nove, savremene umetničke i kuturne izraze„ rekla je ovom prilikom dr Hristina Mikić, ko-autorka izložbe.

Foto: privatna arhiva / Kulturni centar Srbije u Parizu 

Francuska publika imala je jedinstvenu priliku da u zemji koja je poznata po proizvodnji kristala, upozna paraćinko staklo i neke od kultnih modela stolovatih kristalnih čaša Antony, Ivon, Sophia, Kumboto…koje su deo zbirke eksponata i uzoraka Srpska fabrike stakla od kulturno-istorijskog značaja. Najveći deo ovih predmeta izvožen je na francusko tržište, čime su se uspostavljale ne samo privredne, nego i interkulturalne veze između Srbije i Francuske.

Foto: privatna arhiva / Kulturni centar Srbije u Parizu 

Najzanimljiviji deo izložbe posvećen je novom životu paraćinskog kristala kroz inicijativu Kreativno staklo Srbije. Premijerno, za ovu izložbu Mina Miladinović arhitekta, pozorišni scenograf i osnivačica brenda Koko Daš je dala novo čitanje paraćinskog šlifa. Minin izaz na staklu spoj je njenog istraživanja paraćinskog staklarstva i jedinstvenog iskustva uživanja i degustacije različitih vrsta vina kojima ove čase služe. Zidna i digitalna instalacija pod nazivom Ptice i latice vodi nas u novi život paraćinskog stakla u kreativnoj ekonomiji, u koji, uz magiju paraćinskog stakla svi možemo da utonemo.

Izložba traje do 25. septembra 2023. godine.