Paraćinsko društvo za dečiju i cerebralnu paralizu obeležilo Međ. dan osoba sa invaliditetom

Paraćinsko društvo za dečiju i cerebralnu paralizu obeležilo Međ. dan osoba sa invaliditetom

Pod sloganom „Srbija bez barijera“ proteklog vikenda u MZ Gloždak u prostorijama Udruženja za dečiju i cerebralnu paralizu obeležen je 3. decembar Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Ovaj značajan datum pomenuto društvo je organizovalo u saradnji sa Udruženjem distrofičara Pomoravskog okruga, OO slepih i slabovidih Paraćin, Udruženjem parapragičara i kvadriplegičara Paraćin i Udruženjem za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom Centar OSI Paraćin. Njihov cilj je jasan i poručuje jednaku vidljivost i tokom ostalih 364 dana u godini.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana, sa ciljem da se osobama sa invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učestvovanje u društvenom životu. Iako se godinama unazad radi na unapređenju prava i poboljšanju života osoba sa nekom vrstom invaliditeta još uvek nije dostignut nivo u kom su njihove potrebe zadovoljene.

Saradnja svih navedenih društava odlična je niz godina kaže Tiodor Veljković, predsednik OO slepih i slabovidih. On dodaje da iako se odzove svim pozivima, nekada ranije su okupljanja bila mnogobrojnija.

Poruka i moto Ujedinjenih nacija povodom ovogodišnjeg obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom je „Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u podsticanju pristupačnog i pravednog sveta”. Jovica Milenković, predsednik paraćinskog udruženja distrofičara kaže da su vodeći se ovogodišnjom parolom u okviru programa želeli da predstave koje sve sposobnosti poseduju.

Tiodor Veljković dodaje da je od velike važnosti davanje značaja onim stvarima kojima se članovi paraćinskih udruženja bave, što do sada nije bio slučaj mnogo puta.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja navodi da će u narednom periodu nastaviti da unapređuje mere podrške usmerene na integraciju osoba sa invaliditetom kako bi im omogućili da ostvaruju zagarantovana prava uz jednake mogućnosti i pravo na različitost.