Paraćinski fotografi neguju uspomene na bivšeg kolegu Zorana Purgera

Paraćinski fotografi neguju uspomene na bivšeg kolegu Zorana Purgera

Da ime legendarnog fotografa iz Paraćina Zorana Purgera neće biti zaboravljeno dokaz je izložba sa njegovim imenom koju organizuju članovi Foto kino kluba. Drugi Memorijalni kup „Zoran Purger“ činiće nešto manje od 100 fotografija autora iz Srbije i okolnih zemalja. Tako je bilo i prošle godine kada su članovi foto kluba pokrenuli inicijativu za održavanje ovog Memorijalnog kupa. Predsednica Foto kino kluba Maja Stošić kaže da je to najmanje što su mogli da urade za ovog umetnika za fotoaparatom.

Ovogodišnja temaje eksperiment baš zato što je Purger bio jedan od pionira eksperimentalne fotografije u Srbiji. Zoran Purger rođen je 1954. godine, a preminuo je 5. novembra 2019. u Paraćinu. Nosio je titulu majstora fotografije od 2007. godine i tokom svog života veliki broj puta nagrađivan za svoja dela. Od 1974. godine je često posećivao Svetu Goru pa je tako jedan od retkih fotografa koji ima veliki broj radova nastalih na tom mestu. Pre smrti uspeo je da objavi knjigu pod nazivom „Sveta Gora – fragmenti“ u kojoj se nalaze fotografije sa ovog svetog mesta. Promocija te knjige desila se nakon njegove smrti, a tada su o njoj i o autoru govorili predsednik Foto saveza Srbije Branislav Brkić i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu Aleksandar Kelić.

Memorijalnim kupom članovi Foto kino kluba Paraćin čuvaju i neguju uspomene na ovog majstora fotografije. Od njega su kažu naučili mnogo i najčešće o Zoranu Purgeru govore u superlativima.

Izložba fotografija sa drugog Memorijalnog kupa „Zoran Purger“ biće otvorena u petak 25. novembra od 19 časova u Kulturnom centru Paraćin. Svoje radove na temu „Eksperiment“ poslala su 72 fotografa iz Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a najbolji će biti nagrađeni.